I disse dage er kong Frederik og dronning Mary på sommertogt på Bornholm, i Assens, på Ærø og til slut i Vejle.
Det er en fin tradition og noget mange borgere ser frem til. Men hvor stammer den egentlig fra?
I år er det første gang, at Kongeparret er afsted på sommertogt sammen. Indtil tronskiftet den 14. januar i år har det været Dronning Margrethe, som drog afsted på de årlige sommertogter. Disse togter med Kongeskibet Dannebrog er en tradition, der går tilbage til Christian 10., som var den første regent til at gøre årlige togter i danske farvande til en fast del af sit program. Siden da er traditionen blevet videreført af Frederik 9., H.M. Dronning Margrethe og nu også af Kongeparret.
Den 2. maj gik Kongeparret ombord på Kongeskibet Dannebrog, hvor sommertogtet blandt andet for første gang siden 2021 gik til Grønland. Derudover aflagde Kongeparret også besøg på Færøerne. Den 19. august gik Kongeparret endnu en gang ombord på Kongeskibet Dannebrog, denne gang med planlagte besøg på Bornholm, i Assens, på Ærø og afslutningsvis i Vejle.
I begyndelsen var togterne ikke nødvendigvis en årlig begivenhed, men de udviklede sig hurtigt til en fast tradition, hvor Kongeskibet Dannebrog, som blev bygget i 1931, ofte har været omdrejningspunktet. Fra midten af det 20. århundrede har sommertogterne været en fast del af Kongehusets kalender, hvor de besøger forskellige byer og områder i Danmark, Grønland og Færøerne.
Kongeparret viderefører denne stolte tradition, og det er til stor glæde for de mange borgere, som tager imod kongen og dronningen. Sommertogterne giver Kongeparret en mulighed for at komme i tæt kontakt med befolkningen, især i de regioner, som ligger uden for hovedstaden, hvor Kongeparret primært har deres base.
I dag aflægger Frederik og Mary besøg i Vejle, hvor vores journalister vil dække besøget LIVE.