"Det er en rigtig træls situation. Vi så en lille stigning i leverancerne af slagtesvin gennem 2018, men siden nytår har vi oplevet et fald på omkring fem procent i forhold til sidste år. Derfor er det nu nødvendigt at tilpasse kapaciteten, og vi kommer efter alt at dømme til at sige farvel til omkring 175 medarbejdere," siger Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown Pork.
Hen over sommeren vil antallet af slagtninger i Horsens blive reduceret fra omkring 100.000 til cirka 85.000 grise om ugen. At tilpasningen rammer Horsens skyldes først og fremmest, at Horsens hver eneste dag slagter flere grise, end medarbejderne kan nå at forarbejde. Derfor køres tusindvis af delstykker dagligt fra Horsens til andre Danish Crown-slagterier i Danmark, som i stedet står for at skære kødet ud efter kundernes ønsker.
"For en virksomhed som Danish Crown handler det hele tiden om at have et så effektivt setup som muligt. I det her tilfælde kan vi ved at gå ned i kapacitet i Horsens opnå en mærkbar reduktion i omkostningerne. Det er dog mindst lige så vigtigt, at vi med den her model bevarer muligheden for at skrue op for antallet af slagtninger igen, for vi har en tro på, at vi allerede i efteråret vil se en stigning i tilførslerne af grise fra vores ejere," siger Per Laursen.
Flere grise - men for mange eksporteres
Nedgangen i tilførslerne til Danish Crown skyldes, at en del andelshavere i forlængelse af tørken sidste sommer er stoppet med at have slagtegrise for at undgå at købe dyrt foder. Sideløbende er eksporten af danske smågrise, der sendes til opfedning og slagtning i først og fremmest Tyskland og Polen, fortsat med at stige.
"Kombinationen af færre slagtegrise og større eksport af smågrise har desværre konsekvenser for os og vores medarbejdere her og nu. Hvis vi skal holde grisene hjemme i Danmark, så skal vi levere en afregning, der gør det attraktivt at fede grise op i Danmark. Vores strategiske mål er at kunne betale vores ejere 60 øre mere pr. kilo grisekød end gennemsnittet i de sammenlignelige europæiske lande. På den front går det nu fremad efter en længere periode, hvor vi har haltet efter," siger Jais Valeur, der er Group CEO i Danish Crown.
Socialplan skal hjælpe de fyrede
Danish Crown vil aktivt forsøge at hjælpe de medarbejdere, der står til at miste deres job i slutningen af september.
"Vi vil gøre vores til at hjælpe de fyrede medarbejdere videre i samarbejde med Fødevarebundet NNF og det lokale jobcenter. Vi sætter Danish Crowns socialplan i gang, hvor hver enkelt medarbejder inviteres til samtale for at afklare hans og hendes muligheder, ligesom vi opretter en jobbank for medarbejderne. Blandt andet vil der være muligheder for kurser og uddannelse betalt af Danish Crown. Det har vi tidligere haft stor succes med. Det har sikret, at 92 procent af vores medarbejdere er kommet videre i tilværelsen, enten via nyt job eller gennem kurser og uddannelse," fortæller Per Laursen i en pressemeddelelse.
Ud over Horsens tilpasses kapaciteten også på slagteriet i Herning, men her er det forventningen, at det kan ske ved naturlig afgang.