Det er første gang Låstrup og Nr. Rind deltager i Lokaldysten. For at kunne deltage havde de to byer slået sig sammen og deltog som én by, da indbyggertallet for de deltagende byer skal være mindst 200 indbyggere.
Låstrup og Nr. Rind har til Lokaldysten 2019 dystet med 15 andre byer i Viborg Kommune om at bevæge sig flest kilometer pr. indbygger i løbet af to timer, på enten cykel, løbe- eller gåben.
Sammenlagt blev der til de 16 løb tilbagelagt 47.287 km, og lørdag uddelte formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Mads Panny, præmier til alle dystens deltagerbyer på Hjultorvet.
Morten Nielsen fra Låstrup var meget stolt og glad lige efter præmieoverrækkelsen:
"Vi er så stolte over det, vi kan, når vi står sammen i de små byer. Der har været rigtig god opbakning, og det har været en god oplevelse for alle, som har været med. Vi er selvfølgelig med igen næste år - også selvom vi ikke havde vundet - for det var fantastisk at se deltagere i alle aldre hygge sig sammen," udtaler den glade vinder i en pressemeddelelse.
Særlig ærespræmie til Mammen
2. pladsen gik til Mammen, som blev belønnet med 5.000 kr., og 3. pladsen gik til Kjeldbjerg, som tager 3.000 kr. med hjem.
Tidligere fik alle byer, som blev placeret efter de tre første, en præmie på 1.000 kr. Som noget nyt, er fordelingen af præmiebeløbene i år blevet gradueret, så eksempelvis en 5. plads udløser en større præmie end en 9. plads.
Foruden 2. præmien modtog Mammen - som den første by nogensinde - også en særlig ærespræmie for at være den by, som har øget sin egen præstation mest i forhold til 2018. Præmien består af en kulturoplevelse for Mammen-borgerne i deres eget lokalområde.
De nye tiltag omkring præmiefordelingen og ærespræmien er sat i værk efter ønske fra de deltagende byer.
Motion og hygge styrker sammenhold
Rigtig mange borgere havde kastet sig ud i Lokaldysten 2019 for at hjælpe deres byer til sejr. De øvrige deltagerbyer var i år: Vejrumbro, Ravnstrup, Karup, Hvam, Knudby, Vammen, Rødkærsbro, Røding, Løvel, Sparkær, Ulbjerg, Løgstrup og Ørum.
Alle borgere i deltagerbyerne har kunnet deltage i Lokaldysten, uanset alder og fysisk niveau, og rigtig mange børn, unge, voksne og ældre har givet den fuld gas.
Det glæder i høj grad kultur- og fritidsudvalgsformand Mads Panny:
"Vi har et mål om at sætte så mange borgere som muligt i bevægelse, og i Lokaldysten er der netop plads til alle. Og så er det i høj grad også et socialt arrangement, der styrker sammenholdet og fællesskabet mellem de lokale foreninger, borgere og andre aktører i byerne. Det er desuden meget positivt, at Lokaldysten - i rigtig mange af byerne - også fungerer som et godt fundament for lokale gå-fællesskaber i samarbejde med DGI/Bevæg dig for livet."