Når kronisk eller livstruende sygdom rammer, er det ikke kun patienten, men hele familien og de nærmeste pårørende, der bliver belastede. Belastningen kan blive så stor, at den pårørende risikerer selv at blive syg.
Næsten hver fjerde pårørende har haft orlov, været sygemeldt eller arbejdet på nedsat tid inden for de seneste 12 måneder som resultat af at være pårørende til en patient. Det viser tal fra Bedre Psykiatri. Med andre ord risikerer en patient at blive til to eller flere, fordi et sygdomsforløb også tærer på de nærmeste.
To kurser med start i september
Vejle Kommune har lavet sin egen undersøgelse, som viser samme tendens, og det har de nu taget konsekvensen af. De har oprettet to kurser, som skal hjælpe de pårørende til de syge.
"Der er et enormt pres på de pårørende, der fuldstændig tilsidesætter sig selv for at være der for den, de har kær. Derfor vælter rigtig mange. Målet med kurset er, at deltagerne lærer at passe på sig selv, så de kan blive ved med at være en støtte for den syge - uden at brænde ud, for eksempel huske at tage sig tid til at lave ting, som giver energi og overskud," siger ergoterapeut Merete Bennedsen, der har været med til at lave undersøgelsen i samarbejde med sygeplejerske Mette Bergsøe fra kommunens sundhedscenter.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune har i første omgang givet penge til de to kurser til pårørende til syge. Efter kursernes afslutning, vurderer udvalget om kurserne skal fortsætte.
De to kurser kommer til at køre fra september. Deltagerne mødes en gang i ugen i to-tre timer. Startdatoen er endnu ikke fastlagt, men hvis du er interesseret, kan du ringe til Merete Bennedsen fra kommunens sundhedscenter på telefon: 20 51 77 84.