Forskere åbner for den nyeste viden gennem korte festforelæsninger

Kort & Godt
Der bliver god grund til at slå ørerne ud. Foto: Folkeuniversitetet i Odense
På Magasinet fortæller nogle af Danmarks forskere om deres forskning. Biolog og videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen vil guide tilhørerne gennem en aften med højt tempo, skarpe speedforedrag og kvikke samtaler med forskerne. Opfordringen lyder: Vov at vide!

Lige nu læser andre også

Aftenen i videnskabens tegn, der foregår tirsdag d. 1. oktober, kl. 19, arrangeres af Folkeuniversitetet i Odense i samarbejde med Danmarks Frie Forskningsfond. I Folkeuniversitetets grundforståelse er det vigtigt, at vi forstår verden omkring os. Derfor er det deres mission at gøre den nyeste viden fra forskningens verden tilgængelig for alle. Det oplyser Folkeuniversitetet i Odense på sin hjemmeside. 

Entrébilletten koster 50 kr. inklusiv et glas vin til at skylle forskernes indlæg ned med.

Forskere med samme finansieringskilde

Alle festforelæsere til arrangementet er forskere, som har modtaget midler til forskning fra Danmarks Frie Forskningsfond, der netop har til formål at støtte den frie forskning i Danmark. Støtten går til danske forskere, der står bag den mest originale og banebrydende forskning. Målet er at sikre danske forskere mulighed for at konkurrere internationalt og styrke forskningen til gavn for samfundet som helhed. Forskningsresultaterne er en væsentlig del af vækstmotoren i dansk økonomi.

I 2018 fik Danmarks Frie Forskningsfond 2.379 ansøgninger fra danske forskere til et samlet beløb på 8,194 mia. kr. Blot 414 ansøgninger blev imødekommet, og der blev fra fonden uddelt 1,179 mia. kr. til forskning.

Et vidensspækket arrangement

Aften bliver bundet sammen af Line Friis Frederiksen, der også spiller en rolle i aftenens indledning, hvor hun har en samtale med David Dreyer Lassen, bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond og professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Herefter beretter Johan Ulrik Lind, adjunkt i sundhedsteknologi, Danmarks Tekniske Universitet, om sin forskning i levende modeller af det menneskelige hjerte. Et kvarter senere er det Dorthe Helena Payne-Larsen, ph.d. og gruppeleder på Center For Kræftforskning, der kort redegør for sin forskning i, hvordan gener påvirker udviklingen af kræft.

Fra IT-Universitetet deltager Steffen Dalsgaard, lektor i antropologi. Gennem belysning af sin forskning vil han besvare spørgsmålet om, hvordan former data vores forhold til CO2-udledninger?

Inden pausen med vin har Line Friis Frederiksen en forskersnak med Johan Ulrik Lind, Dorthe Helena Payne-Larsen og Steffen Dalsgaard.

Sine Lo Svenningsen, lektor i molekylærbiologi, Københavns Universitet fortæller om sin forskning i bakteriers strategier for vækst og overlevelse.

Professor MSO i statskundskab, Københavns Universitet, Asmus Leth Olsen redegør for sin forskning i borgeren som forsker i offentlig service.

Aftenen afsluttes med en forskersnak med Line Friis Frederiksen, Sine Lo Svenningsen og Asmus Leth Olsen.

Gennem de korte indlæg af informativ karakter får vi et unikt indblik i menneskene bag tankerne og vi kigger med over skuldrene på nogle af de vigtigste spørgsmål inden for forskningens forunderlige verden.

 

Anbefalet til dig