Horsens vil have flere hjemløse kvinder i egen bolig: Anita fik hjælp til at blive stoffri

Kort & Godt
Anita drikker hver dag mange kopper kaffe i sin lejlighed, og hendes faste mål er at holde den kurs. Foto: Horsens Kommune
Hjemløseindsatsen i Horsens Kommune arbejder også på at fastholde dem i boligen.

Lige nu læser andre også

Horsens Kommune yder en målrettet indsats for at få flere hjemløse kvinder ind i egen bolig. Den seneste kortlægning af hjemløshed på landsplan viser, at over 1600 kvinder er hjemløse, og tallene viser, at der er tale om et voksende problem. Der er samtidig sket en stigning i antallet af kvinder, som både har et misbrug og psykiske og sociale problemer.

Den udvikling stiller krav til Horsens Kommunes hjemløseindsats om at finde boliger til kvinderne og til at fastholde dem i boligen.

Charlotte Jensen, der er konstitueret afdelingsleder for Hjemløseindsatsen i Horsens Kommune, fortæller:

"Mange af kvinderne er på et tidspunkt blevet sat ud af deres tidligere bolig, eller de har været igennem et svært brud med en partner. De hjemløse kvinder omfatter både dem, som har været socialt udsatte hele deres liv og dem, som i deres voksenliv har været ude for begivenheder, der gjorde livet vanskeligt at håndtere. Mange kvinder lever i en lang periode i ”skjult hjemløshed”, når de har mistet deres bolig, hvor de overnatter på sofaer hos familie, venner og bekendte. Der går derfor lang tid, før de henvender sig til de sociale tilbud som herberger og forsorgshjem."

Men når først kvinderne rækker hånden ud, står kommunale indsatser klar med hjælp og støtte.

Stoffri og i balance

Anita er i dag en glad kvinde, men hun er meget opmærksom på, at hun fortsat skal kæmpe for at holde sig fri af alkohol. Derfor kigger hun indgående på sin sindsro-tegning på væggen, når hun føler sig trist og ensom, eller hun griber til nogle af de andre redskaber, hun har fået for at styre trangen. 

53-årige Anita Jæger Hansen er én af de kvinder, som er blevet hjulpet videre. Anita har været misbruger af alkohol og hash siden ungdommen men beskeden om, at hun kunne risikere at dø af sit misbrug, fik hende til at ændre kurs.

Hun skiftede lejligheden ud med et ophold på Forsorgshjemmet Sølyst i Horsens. Samtidig startede hun i behandling i Trin Horsens for sit misbrug.

Efter et par måneder på Sølyst fik Anita sin egen lejlighed i Horsens, og hun har nu været ædru og stoffri i over et år.

Alt sammen resultater hun tilskriver hjemløseindsatsen i Horsens Kommune, der blandt andet har omfattet et forløb med CTI-støtte (Critical Time Intervention.) Her har hun været tilknyttet en kontaktperson, der har hjulpet hende med praktiske gøremål som indkøb af møbler, planlægning af hverdagens opgaver med rengøring, vasketøj og indkøb, overblik over økonomien, opbygning af netværk m.m.

Det rykker at blive hørt, mener Anita, der har ført mange samtaler med Sarah om alt og ingenting.

Sarah Thastum Mc Creesh, der er ergoterapeut/CTI-medarbejder, fortæller:

"Der er sket en fantastisk udvikling med Anita, siden jeg lærte hende at kende. Fra at være en kvinde med psykiske problemstillinger samt et overforbrug af rusmidler er hun i dag glad, stoffri, i balance og med langt mere selvtillid."

Hun understreger, at forløbets succes afhænger af borgerens viljestyrke og evne til at opbygge et nyt netværk, så man undgår tilbagefald.

Dén del er Anita meget opmærksom på:

"Opholdet på Sølyst har gjort mig stærk, men det er stadigvæk en kamp for mig at holde mig fra alkoholen. Når jeg føler mig trist og ensom, kan jeg have en tendens til at isolere mig, og så er det så nemt at hente en flok bajere i Netto. Men jeg har effektive værktøjer til at tackle mine nedture med. Et af dem er at kigge på min sindsro- tegning på væggen, for så bliver jeg hurtigt rigtig glad for, at jeg sidder i min egen lejlighed i Horsens."

Hjemløseindsatsen i Horsens Kommune består af et tværfagligt samarbejde mellem pædagoger, ergoterapeuter, social- og sundhedsassistenter og socialrådgivere m.fl.

Anbefalet til dig