Nyheder24.dk
Forside Mad Disse overraskende fødevarer får tarmen i gang: Du kan prøve...

Disse overraskende fødevarer får tarmen i gang: Du kan prøve det med det samme

Kiwi
Nungning20 / Shutterstock.com

Er du ramt af forstoppelse, så skal du finde en måde at få tarmen i gang – og det kan du med disse overraskende fødevarer.

Lige nu læser andre

Almindelige fødevarer kan hjælpe med at lindre kronisk forstoppelse, men det er ikke nødvendigvis dem, man oftest tror, der virker bedst.

Ifølge en undersøgelse fra King’s College i London kan især kiwi, tørrede blommer, rugbrød og mineralvand hjælpe mod forstoppelse.

Derimod viser forskningen, at en kost med et højt fiberindhold – som ofte anbefales – ikke nødvendigvis er den mest effektive løsning på problemet.

Undersøgelsen hænger sammen med nye anbefalinger til behandling af forstoppelse hos voksne. Ifølge retningslinjerne kan kosttilskud som loppefrøskaller (psylliumfibre), visse probiotika og magnesiumoxid også have en gavnlig virkning.

Forstoppelse er en udbredt lidelse, der kan påvirke livskvaliteten betydeligt, og mange oplever det fra tid til anden.

Læs også

Disse kan hjælpe:

  • Kiwi
  • Tørrede blommer
  • Rugbrød
  • Mineralvand

Kosttilskud:

  • Psylliumfiber
  • Visse probiotika
  • Magnesiumoxid

Nye anbefalinger

Undersøgelsen udfordrer de hidtidige råd til behandling af forstoppelse, hvor en fiberrig kost længe har været den vigtigste anbefaling.

Ifølge hovedforfatteren, Eirini Dimidi, giver en fiberrig kost ganske vist mange sundhedsmæssige fordele, men dens virkning på forstoppelse ser ud til at være mindre, end man hidtil har antaget.

Læs også

“Der er ganske enkelt ikke nok dokumentation for, at en fiberrig kost specifikt hjælper ved forstoppelse,” siger Dimidi i en pressemeddelelse ifølge Iltalehti.

De nye retningslinjer for behandling af forstoppelse bygger ifølge forskerne på omfattende systematiske gennemgange og metaanalyser af adskillige studier af høj kvalitet.

Anbefalingerne er udarbejdet af en tværfaglig ekspertgruppe, og forskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Neurogastroenterology and Motility.

Ads by MGDK