Hvad gør du med din gamle mobil, når du har købt en ny?

Af: Helge Rahbek

|

21/11/2018

I Danmark sælges cirka to millioner nye mobiltelefoner om året, men kun en brøkdel dukker op i genbrugsstationernes containere for elektronik. Sammen med fire kommuner og TV2/Fyn prøver forskere fra SDU at finde svar og skabe opmærksomhed om håndtering af elektronisk affald. Der er utrolig meget at hente økonomisk og miljømæssigt, hvis man kunne opbygge gode genanvendelsessystemer for elektronik-skrot.

Lige nu læser andre også

Det er lidt af et mysterium, hvor de aflagte mobiltelefoner bliver af. Bliver de smidt væk mellem andet affald? Bliver de solgt, eller ligger de hjemme i skufferne?

Gennem kampagnen, der hedder ”Frit Lejde”, håber forskerne fra SDU at blive meget klogere på, hvor fynboerne gør af deres brugte elektronik, som forskerne kalder e-affald. ”Vi ser ikke mobiltelefonerne i affaldsstrømmen. Vi har en formodning om, at mange har gamle mobiltelefoner liggende derhjemme, men vi mangler viden om, hvad borgerne gør med deres e-affald, og hvorfor de gør det,” siger professor Henrik Wenzel, der leder SDU Livscykluscenter, hvis mission er at bidrage til udvikling af bæredygtige teknologier og systemer.

Loppemarked med henblik på værdifastsættelse

I forbindelse med kampagnen ”Frit Lejde” har folk på udvalgte genbrugsstationer i Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Assens og Odense kommuner kunnet aflevere brugt elektronik. Der har været tale om mobiltelefoner, computere, støvsugere, hårtørrere, elkedler, håndpiskere og alle de andre e-produkter, vi omgiver os med i vores hverdag.

Apparater, der virker, vil komme på loppemarked og auktion, den 9. december klokken 10-14 hos Odense Renovation på Snapindvej 21 i Odense. Hovedformålet med loppemarkedet og auktionen er at finde ud af, hvad folk vil betale for brugte e-produkter. Hvilken salgsværdi har brugte e-produkter, der enten ikke fejler noget eller blot har én defekt komponent? Er der penge i genbrugssalg af disse produkter? Det vil man gerne vide i SDU’s Livscykluscenter med henblik på at finde løsninger på et stort affaldsproblem.

Dyre metaller fra e-affald bør genbruges

På verdensplan er der tale om uhyre mængde metaller, som forbrugerne smider ud med kasserede e-produkter. Det er beregnet, at vi hver især er omgivet af cirka 25 elektroniske apparater med kortere eller længere levetid.

Målt i vægt på verdensplan kasserer vi elektronik i en mængde, der i vægt svarer til 12 Eiffeltårne hver eneste dag (cirka 122 tons). Og tallet er stigende. Det er kun 20% af dette affald, der registreres og bortskaffes med henblik på genanvendelse. Ovenikøbet er det kun grundmetallerne, jern, aluminium og kobber, der effektivt genvindes. Geologisk sjældne og økonomisk vigtige grundstoffer som gallium, wolfram, tantallium og kobolt går i dag desværre tabt i genanvendelsesprocessen.

I for eksempel en bærbar computer kan der være utrolig mange forskellige metaller og andre stoffer – op mod 80 % af alle grundstoffer fra det periodiske system. De fleste af disse genanvendes ikke i dag, men tabes i genanvendelsesprocessen.

En kolossal miljøbelastning, som vi må gøre noget ved

Minedrift og raffinering af anvendte grundstoffer i elektroniske apparater udgør en meget høj miljøbelastning, og i nogle tilfælde udvindes stofferne i konfliktområder rundt om i verden.

Fremstillingen af apparater og devices er naturligvis også forurenende. Fremstillingen af en bærbare computer forurener mere end dobbelt så meget som brugen af den gennem hele dens forventede levetid. CO2-belastningen for en 15 tommer bærbar computer er cirka 350 kilo CO2. Det svarer til at køre mere end 3.000 kilometer i en gennemsnitlig dansk bil.

Det er derfor vigtigt at bruge de elektroniske produkter så længe som muligt. Og levetiden kunne forlænges betragteligt, hvis vi i højere grad genbrugte e-produkterne.

”I dag er systemet omkring e-produkter og e-affald fragmenteret. Parterne kommunikerer ikke med hinanden, og de har ikke noget incitament til at forlade brug-og-smid-væk-kulturen,” siger Keshav Parajuly, postdoc, der i 2017 skrev en ph.d.-afhandling om cirkulær økonomi i håndtering af e-affald.

Forskerne fra SDU Livscykluscenter arbejder på at fremme en cirkulær økonomi, der ses som et alternativt system til at sikre en mere bæredygtig forvaltning af jordens ressourcer. Idéen er at lade produkter eller de materialer, der indgår i e-produkterne, cirkulere i samfundet så længe som muligt. Det kan ske ved at designe produkter, der holder længere, ved at genbruge og reparere produkter samt ved at genanvende materialer fra kasserede produkter i nye produkter.

DU kan hjælpe forskerne

Alle kan være med og hjælpe forskerne, der undersøger, hvordan produkter og samfundets håndtering af dem kan indrettes bedre. Forskerne vil også gerne vide mere om, hvordan e-produkter lettere kan genbruges. Klik her for at deltage. Spørgeskemaerne indgår i forskningen, hvis resultater videregives til myndigheder og virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi.

 

Anbefalet til dig