Politiet mindes faldne kolleger med Dannebrog, blomster og mindeord

Kort & Godt
Der blev både plads til mindeord og stilhed, da de faldne politifolk blev mindet. Foto: Nordjyllands Politi
I år er det 75 år siden, at den tyske besættelsesmagt angreb de større danske politistationer og deporterede næsten 2000 politifolk. Med blomster, mindeord og stilhed markerede Nordjyllands Politi, at de faldne kolleger ikke er glemt.

Lige nu læser andre også

Torsdag den 19. september holdt Nordjyllands Politi sin årlige mindedag for faldne kolleger, navnlig fra krigens tid. Nuværende og pensionerede politifolk var sammen med familiemedlemmer til de afdøde mødt op på forpladsen ved Aalborg Politigård.

”Vores mindedag er en hyldest til alle dem, som siden 1944 har betalt den højeste pris for det særlige ansvar og den særlige risiko, de havde påtaget sig på landets vegne. De fortjener vores respekt og anerkendelse – præcis lige som dem, der vælger den samme levevej her i 2019,” sagde politidirektør Anne Marie Roum Svendsen i sin tale til de fremmødte.

Hun genfortalte, hvad der skete dén 19. september for 75 år siden, hvor den tyske besættelsesmagt i en koordineret aktion stormede politiets stationer i Aalborg, Nørresundby, Aarhus, Odense og København. Næsten 2000 politifolk blev deporteret den dag. Nogle få mistede livet i modstanden på stationerne – mange flere mistede livet i koncentrationslejre. 

75 år der har præget politiet

”Vores arbejdshverdag og samfund er forandret meget siden dengang – for 75 år siden,” reflekterede politidirektøren og trak i sin tale linjer til flere andre skelsættende begivenheder i dansk politis historie: Palle Sørensens drab på fire betjente i 1965, de voldsomme uroligheder på Nørrebro i 1993 efter Edinburgh-afstemningen, politireformen i 2007 og terrorangrebet i København for otte år siden. Alt sammen begivenheder, der har sat sit præg på politiet. 

”Historien har sat sine spor. Den har rykket os og bragt os hen, hvor vi er i dag. Men én ting har ikke rokket sig en tomme: Når unge mænd og kvinder i dag trækker i politiskjorten, så gør de det stadig, fordi de vil gøre en forskel for andre mennesker. Hjælpe og byde ind. Sådan at vi alle kan leve vores liv – trygge ved, at politiet passer på os og værner om de rammer, vi har sat,” slog politidirektør Anne Marie Roum Svendsen fast.

Efter politidirektørens tale ærede forsamlingen de faldne kolleger med et minuts stilhed og sang ’Danmark frit: En lærke letted’. Solen skinnede, himlen var blå og klar – faktisk præcis som på den skelsættende dag for 75 år siden.

Udstilling i politigårdens forhal

Fra mindedagen den 19. september vil man kunne se en lille udstilling i forhallen på Aalborg Politigård med effekter fra krigens tid, bl.a. ting der har tilhørt en deporteret betjent, mens han opholdt sig i koncentrationslejren Buchenwald. Udstillingen flyttes efter par uger til Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum på Skydebanevej i Aalborg, hvor Nordjyllands Politihistoriske Selskab har en fast udstilling.

 

Anbefalet til dig