Det er Kjeld Pedersen, Lønstrup Murerforretning, der er valgt som entreprenør på den helt unikke opgave. Lønstrup Murerforretning bliver ansvarlig for arbejdspladsen og skal stå for forstærkning af fundament og hele det forberedende arbejde. Fyret sættes på ”rulleskøjter” og flyttes efterfølgende med cirka otte meter i timen. Selve flytningen foretages af BMS Krangården.
"Vi har haft fantastisk og værdifuldt samarbejde med Kjeld Pedersen i udviklingen af løsningen med at flytte fyret. Vi er meget tilfredse med aftalen, som også betyder, at projektet kan realiseres inden for budgettet på fem millioner kroner," som staten har bevilget til opgaven, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Smalbro (V).
Flytningen af det cirka 23 meter høje fyr vil efter planen ske i uge 43. Og det vil tage omkring en dag at flytte det 60-80 meter væk fra kystlinjen. Det betyder, at den dramatiske placering på toppen af knuden bliver fastholdt.
"Rubjerg Knude Fyr har en uvurderlig betydning for hele området og for Hjørring Kommune. Flytningen vil sikre, at den enorme mængde turister, der hvert år kommer til stedet, vil fortsætte med at komme. Vi tager helt klart en risiko med flytningen af fyret, og mange ting kan gå galt. Vi er bare nødt til at turde, for hvis vi ikke gør noget, vil det styrte i havet," siger Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt (S).
Naturstyrelsen, der ejer fyret, har været en aktiv medspiller igennem hele forarbejdet og fortsætter som samarbejdspartner gennem hele forløbet.
"Som samarbejdspartnere er vi enige med Hjørring Kommune om, at vi er nødt til at udvise risikovillighed. Kysterosionen er nu så fremskreden, at alternativet til flytningen er, at fyret skal nedtages. Denne løsning bevarer fyret på knuden, en enestående placering, i et helt særligt naturområde," siger skovrider Jesper Blom-Hansen, Naturstyrelsen.