Utilfredse elever om ny fraværsregel: Hvad med lærerne?

I starten af det nye skoleår trådte en ny fraværsregel i kraft, som har den betydning, at eleverne får fravær for hele timen, selvom de blot skulle komme to minutter for sent. Det har skabt stor utilfredshed blandt eleverne.

Lige nu læser andre også

I starten af det nye skoleår trådte en ny fraværspakke i kraft, der skærper reglerne for elevernes fravær.

Tidligere har det været sådan, at hvis en elev kom for sent til en lektion, så ville eleven kun få fravær for den del af lektionen, hvor vedkommende ikke var mødt frem.

Sådan er det ikke længer. Med den nye fraværspakke får eleverne nu i stedet 100 % fravær fra lektionen, selvom de blot skulle være et par minutter for sent på den. Fraværspakken er blevet mødt med stor utilfredshed hos skoleelever landet rundt, og på Campus Vejle virker det også til, at den generelle holdning blandt eleverne er at den nye regel omkring fravær er forrykt.

”Den er faktisk helt elendig. For hvis man sidder fast i trafikken med bus eller anden offentlig transport, så er man ikke selv herre over det, og det kommer i sidste ende til at betyde, at folk bliver helt væk” fortæller Freja Salomonsen fra 3.g og tilføjer:

”Hvis de får fravær, selvom de blot kommer fem minutter for sent, så kan de ligeså godt blive væk - sådan er der hvert fald mange der tænker,”

Men de får vel det ud af det, at de kan lære noget?

”Ja bestemt. Men hvis de alligevel i sidste ende kan blive smidt ud på grund af fravær, selvom de reel set har været der, så føler man, at det er lidt latterligt at være der,” lyder det fra Freja.

Freja Salomonsen 3.g Campus Vejle

Hvad med lærerne?

Freja bakkes om af klassekammeraten Nanna Bæk, der i den grad har store erfaringer med fravær. Hun blev nemlig smidt ud af 3.g sidste år, da hun havde for meget fravær. Hun føler sig sikker på, at den nye regel får den betydning, at flere vil lade være med at dukke op.

”Det tror jeg helt klart. Jeg kan sagtens forestille mig, at når folk sidder og holder i kø, og kan se, at de ikke kan nå at møde ind til tiden, så ender de med at blive væk,” lyder det fra Nanna Bæk.

Begge piger vi talte med, undrede sig over, at det kun skal gå udover eleverne. De oplever nemlig ofte, at lærerne kommer for sent, og når de endelig kommer til tiden, så starter undervisningen først flere minutter inde.

”Hvad så med lærerne? De kommer jo ofte for sent, og hvilken konsekvens har det for dem? De får jo ikke mindre i løn af den årsag. Der er flere af mine lærere, der kommer ti minutter for sent, og det er noget vi ofte diskuterer blandt eleverne,” fortæller Freja, mens Nanna fortæller, at timen sjældent er begyndt indenfor de første ti minutter.

”Rigtig tit hvis man kommer 2-3 minutter for sent, så er undervisningen slet ikke gået i gang. Der råbes navne op, og så skal lærerne først tænde smartboardet. Så typisk er der gået 10 minutter af undervisningen, før den faktisk går i gang,” lyder det fra Nanna.

Nanna Bæk 3.g Campus Vejle

”Hvis jeg skulle tidligere af sted, skulle jeg tage bussen dagen før”

Vil det ikke være muligt at tage tidligere hjemmefra, så man netop undgår at komme for sent, hvis der er kø i trafikken?

”For mig ville det kunne lade sig gøre, men så ville jeg sidde på skolen en time før undervisningen overhovedet går i gang. Men det er slet ikke for alle, at det kan lade sig gøre”, fortæller Nanna.

En af dem det ikke kan lade sig gøre for er Freja, der bor i Ågård.

”Jeg tager allerede den tidligste bus. Hvis jeg skulle tidligere af sted, så skulle jeg tage den sidste bus der kører mod Vejle, og det er klokken 18:00 dagen før,” lyder det fra Freja.

Hvad synes I, man burde have gjort i stedet?

”Man burde helt klart have holdt fast i den gamle metode. Det er fuldt ud retfærdigt, at man får fravær for den tid, man kommer for sent, men det er ikke fair, at man får for hele timen,” fortæller Nanna Bæk, der dog også har en enkelt positiv ting at sige om den nye fraværsregel

”Det har gjort mig mere opmærksom på at nå ind til timen til tiden. Men igen, det er bare ikke altid, at man selv er herre over det,” slutter Nanna.

Blandt de elever, vi i går forsøgte at få en kommentar fra, lykkedes det ikke at finde én, der havde et positivt syn på den nye fraværsregel.

 

Anbefalet til dig