Ugens bog: Lykke-per

18/08/2018

Rikki Tholstrup Jørgensen

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan er netop blevet filmatiseret af Bille August. Du kan lige nu se filmen i Lido, men du kan også gøre som Arnold Busck anbefaler. Nemlig at læse bogen. Pontoppidans klassiker er denne uges bog.

Mest læste i dag

Lykke-Per er en udviklingsroman, hvor vi følger præstesønnen Per Sidenius frigørelse fra barndommens strenge opvækst til jagten efter lykken i København.

Hans ambitioner og idéer åbner vejen til det bedre borgerskab og til den indflydelsesrige jødiske familie Salomon. Her falder han først for Nanny, men forlader hende til fordel for hendes søster Jakobe. Senere bliver han gift med præstedatteren Inger, da han indser hvor overfladisk det moderne frigjorte liv er. Per opdager undervejs at kærlighed og lykke ikke er så nem bare at gribe. Det er svært at komme frem, når man er en jævn mand fra Jylland. Opvæksten har da også stadig sin indflydelse på Pers valg.

Pontoppidan skildrer, foruden menneskets natur også Danmark, som det var i slutningen af 1800 tallet. Hans samtidsroman er et hovedværk i dansk litteratur.

En klassiker der stadig holder, og nu også er filmatiseret.

 

Anbefalet til dig