Albert Einsteins 7 leveregler: Sådan får du det bedste liv

Af: Liva Høyberg

|

17/04/2024

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Disse råd, fyldt med visdom og medfølelse, kan være endnu mere relevante i dag end dengang, de blev udtalt.

Mest læste i dag

Einstein var ikke kun en fremtrædende fysiker; han var også pacifist, politisk aktivist, antiracist og en af det tyvende århundredes mest ikoniske og kendte personligheder.

Hvad der er mindre kendt, er de livsråd, han ofte delte med sine venner, bekendte og andre videnskabsmænd.

Disse råd, fyldt med visdom og medfølelse, kan være endnu mere relevante i dag end dengang, de blev udtalt.

Disse kunne meget vel betragtes som nogle af Einsteins bedste lektioner.

 1. Fokuser din indsats på det, der er vigtigt

  Brug din energi, hvor den gør mest gavn, og undgå at spilde den på ligegyldigheder.

  Ved at vælge ikke at bruge tid på unødvendige ting, kan du frigøre dit sind og koncentrere dig om det, der virkelig betyder noget for dig.

 2. Gør det, du elsker, selv hvis du ikke er god til det

  Selvom Einsteins interesser rakte langt udover fysik, og inkluderede ting som madlavning og violinspil, var sejlads måske det, han nød mest.

  Han mente, at en sejltur var en fantastisk chance for at slappe af og tænke over ideer fra nye vinkler. Hans anden kone, Elsa, som også var hans kusine, bemærkede, at han aldrig var mere afslappet og rolig end når han var på et skib langt væk fra hverdagens distraktioner.

  Dette hverdagslige frirum lod ofte Einsteins tanker vandre frit, hvilket førte ham til nye og spændende ideer.

 3. Hav et mindset som et 'puslespil'

  Overvej de udfordringer vi møder, både personligt og som samfund, som f.eks. økonomiske, miljømæssige, sundhedsmæssige eller politiske problemer.

  Opfatter du disse som uoverstigelige kriser? Hvis ja, kan du nemt føle dig hjælpeløs, fordi det virker som om, der ikke er meget, du kan gøre. Men hvis du ser dem som et puslespil, kan du begynde at tænke på nye måder at løse dem på.

  Einstein var et godt eksempel på en person, der opfattede alle udfordringer som puslespil, der skulle løses, både inden for fysikken og i bredere forstand.

 4. Overvej de ting, der virkelig interesserer dig
  Selvom Einstein er kendt for de problemer, han løste, var der mange udfordringer, han aldrig fandt løsningen på i sit liv.

  Dette inkluderer hans søgen efter en deterministisk forklaring på kvantemekanik og hans arbejde for at forene al fysik, inklusiv tyngdekraft og andre kræfter, i en fælles teori.

  Selvom mange har prøvet og fejlet (og stadig fejler) i at løse disse mysterier, ligger den største glæde og tilfredshed ofte i selve processen.

 5. Lad ikke politik gøre dig vred eller fortvivlet
  Hvor mange gange har vi oplevet at blive fyldt med vrede, når en ven, en bekendt eller endda en fremmed siger noget, der oprører os?

  Dette kan ofte udløse en kraftig reaktion, hvor vi føler trang til at udtrykke vores mening og modsætte os det, vi opfatter som en forkert opfattelse. Men hvor ofte har en sådan reaktion faktisk hjulpet os med at opnå vores mål?

 6. Blind lydighed mod autoritet er sandhedens største fjende

  Mange af os har en tendens til at afvise ideer, vi finder absurde, uden at overveje beviserne. Når vi lukker ned for kritisk tænkning, fordi vi er overbeviste om, at vi allerede kender svaret, tiltrækkes vi af dem, der er enige med os, og afviser dem, der er uenige.

  For Einstein var dette et eksempel på det, han kaldte "kollektiv vanvid" eller "floksmentalitet". I nutidens æra med falske nyheder kalder vi det gruppetænkning, som ofte er drevet af indflydelsesrige personer, der laver propaganda.

  Denne lektion er mere relevant end nogensinde.

 7. Videnskab, sandhed og uddannelse er for alle, ikke kun nogle få privilegerede
  I 1946 besøgte Einstein Lincoln University, det første sorte universitet i USA, hvor han talte til de studerende.

  Han forklarede: "Mit besøg her støtter en vigtig sag. Den racemæssige adskillelse i USA er ikke et problem for de farvede. Det er et hvidt problem."

  I dag er det tydeligt, at Einstein ville have insisteret på, at videnskab og uddannelse skal være tilgængelige for alle.

  Selvom nogle ting som rum og tid kan variere, så tilhører videnskabens glæder, viden og sandheder hele menneskeheden, ikke kun en enkelt race, nation eller gruppe.

  Det skriver passioneastronomia

Anbefalet til dig