Derfor vågner du tidligere, når du bliver ældre

02/05/2023

Jesper Bengtson

Foto: Shutterstock
Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du ikke bare kan sove længere?

Mest læste i dag

En ekspert afslører nu årsagen til, at det bliver sværere at sove længe, når vi bliver ældre.

Søvnmønstre er en del af vores genetik, og de ændrer sig gevaldigt med alderen, da de er en naturlig del af aldringsprocessen.

Vores kroppe ændrer sig både internt og eksternt, hvilket er en stor faktor bag søvnændringerne, der sker senere i livet. 

“Som de fleste ting, der ændrer sig med alderen, er der ikke kun én grund, og de er alle sammen forbundne”, udtaler Cindy Lustig, der er professor i psykologi ved University of Michigan.

Aldring påvirker hjernen, så den bliver mindre følsom over for forskellige ting - herunder solopgang, solnedgang, måltider og fysisk aktivitet. 

Disse ting er alle ‘tidsindikatorer’, der hjælper hjernen med at forstå, hvor den befinder sig henne af i det 24 timer lange døgn.

Nerverne, der er beregnet til at give hjernen tidlige signaler, er også udsat for degeneration - akkurat ligesom hjernen. 

Dette gør, at ældre mennesker ofte bliver trætte før deres børn eller børnebørn, samtidig med at de vågner op tidligere end de yngre generationer.

Eksperten påpeger yderligere, at øjensygdomme som grå stær kan påvirke vores naturlige søvnmønstre, da mindre lys kommer ind i øjnene, og kroppen dermed begynder at frigive søvnhormonet melatonin tidligere end normalt. 

Derfor kan fjernelse af grå stær forbedre både kvaliteten og varigheden af søvnen.

For at modvirke disse naturlige ændringer anbefales det at udsætte dig selv for stærkt lys sent på aftenen, undgå alkohol før sengetid og udsætte dig selv for morgensolen. 

Dette kan hjælpe med at regulere din døgnrytme, hvilket kan resultere i bedre søvn.

Anbefalet til dig