Det er højtid for Roskildesyge: Sådan griber du julebuffeten an

01/12/2021

Julie Møller

Foto: Brian Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Tiden op mod jul er højtid for Roskildesyge og dermed opkast og kraftig diarré. Nu kommer Fødevarestyrelsen med gode råd til, hvordan julebuffeten gribes an.

Mest læste i dag

Det er højtid for Roskildesyge og dermed opkast og kraftig diarré. 

Én af forklaringerne på, at ​​​tiden op mod jul er højtid for sygdommen er, at køkkenmedarbejdere møder halvsyge på job og smitter via maden. En anden forklaring er, at sløje gæster går til buffeten og spreder Roskildesyge via maden på buffeten.

Det oplyser Fødevarestyrelsen, og i et opslag på Facebook sætter styrelsen fokus på råd om at undgå smitte med Roskildesyge.

Selvom det måske er fristende hurtigt at snuppe noget fra buffeten med labberne, så er det en dum ide. Brug skeerne og tængerne ved fadene til at tage mad med, lyder det fra Fødevarestyrelsen. 

“Roskildesyge kan b.la. smitte via mad og det bestik, du tager mad med på julebuffeten,” lyder det fra Fødevarestyrelsen, der kommer med følgende råd:

  • Inden du går ombord i buffeten, så sørg for at få vasket dine hænder med sæbe og vand. Håndsprit virker simpelthen ikke på Roskildesyge. 
  • Selvom det måske er fristende hurtigt at snuppe et brød med labberne, så er det en dum ide. Brug skeerne og tængerne ved fadene til at tage mad med.
  • Er bestikket til et fad faldet ned i maden, så er løsningen ikke at begynde at grave bestikket frem. Sig det i stedet for til køkkenpersonalet. 
  • Skal du have brød? Så sørg for at holde om brødet med et klæde, når du skærer det.
  • En til omgang? Tag en ny tallerken ved en ny portion.

Fødevarestyrelsen understreger, at man kan smitte andre både før, man føler sig syg, og mindst 48 timer efter, man føler dig rask. Selvom det kan være fristende at møde op til julefrokosten, så bør du altså blive hjemme, hvis du har – eller lige har haft – Roskildesyge.

 

 

 

 

 

Anbefalet til dig