Er du altid træt? Forskere forklarer, hvad der kan hjælpe ved kronisk træthed

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du altid føler dig træt, så ved du, at det ikke er rart. Heldigvis er der noget, du selv kan gøre for at ændre på det.

Lige nu læser andre også

Når man fortæller sin praktiserende læge, at man er træt, er man bestemt ikke alene. Mange mennesker kæmper med kronisk træthed. Men hvor kommer det fra? Nu har to forskere forklaret det og delt ud af deres bedste tips til, hvordan du kan mindske trætheden.

Når man er træt, skulle man tro, at man bare skal gå i seng. Men det er lettere sagt end gjort. Der er nemlig også mange, der kæmper med søvnproblemer, og derudover findes der utallige andre grunde til, at vi føler os kronisk udmattede.

1 ud af 5 raske voksne er konstant trætte

En ny analyse fra 32 lande viser, at én ud af fem raske voksne oplever vedvarende og markant træthed. Forskere kalder det TATT - 'Tired All The Time' (træt hele tiden).

Læger hører ofte sætningen: 'Jeg er så træt'. Men at finde ud af, hvorfor man er det, er ikke altid nemt, lyder det fra den belgiske professor i bio-gerontologi, Ivan Bautmans.

"Ofte er der ingen symptomer, der tyder på en alvorlig sygdom eller infektion. Der er ingen søvnproblemer, og blodprøver viser ikke mangel på fx jern eller B- og D-vitaminer," siger han til De Morgen.

Forskning i kronisk træthed

Hvad skyldes det så? Wellness- og kosttilskudsindustrien lover mirakler med piller, pulvere og drikke. Men Bautmans understreger, at der ikke findes et vidundermiddel.

"Mange glemmer, at et kosttilskud netop betyder 'et supplement'. De har først en effekt, når kosten, motionen og søvnen allerede er i orden. Ellers gør de ikke den store forskel," lyder det fra Bautmans.

Samtidig bagatelliserer vi ifølge Bautmans kronisk træthed for meget.

"Fordi så mange lever med det, ser man det som noget irriterende, men ikke alvorligt," siger han.

Tag træthed alvorligt

'At gå rundt i årevis med konstant træthed er ikke godt.

"Nogle går rundt i årevis og tilskriver det livsstil, hvilket det nogle gange er. Men det kan også skyldes underliggende problemer som f.eks. søvnapnø. Man bør derfor ikke stoppe med at søge svar, bare fordi blodprøverne er normale," siger professor Johan Verbraecken fra søvnklinikken ved Universitetet i Antwerpen ifølge Metronieuws.

Hvis du føler dig konstant træt, bør du først og fremmest undersøge din søvn. Ifølge Verbraecken sover mange ikke så godt, som de tror.

"Årsagerne kan være mange - for meget kaffe, alkohol, allergi, problemer i familien, stress på arbejdet eller søvnapnø. Men fælles for dem er, at de altid er trætte, selv om de tror, de sover godt," siger han.

Kronisk betændelse

Et godt tegn på, om din søvn er god, er, hvordan du vågner. Vågner du spontant og føler dig frisk, er alt nok i orden. Men hvis du først vågner med vækkeuret og aldrig føler dig frisk, kan søvnen være problemet.

Bautmans anbefaler også at se på inflammatoriske processer i kroppen - noget sundhedsforsker Len de Nys også advarer om. Ifølge Bautmans skyldes en stor del af den kroniske træthed lavgradig, kronisk inflammation.

Det kan komme fra virus, bakterier, sår der ikke heler, overvægt eller for meget stillesiddende liv. Kroppen bruger konstant energi og protein på at holde inflammationen nede - hvilket tapper dig for energi.

En anden forklaring handler om 'interoception' - kroppens evne til at fornemme, hvad der sker indvendigt (som sult, tørst – og træthed). Vores hjerne og krop er i konstant dialog. Det er ikke nok at tage kosttilskud. Du er nødt til at finde ud af, hvorfor hjernen signalerer, at du skal spare på energien.

For mange kalorier og stress

Kronisk træthed kan også skyldes, at dine mitokondrier (der er kendt som kroppens 'energikraftværker') ikke fungerer optimalt. Forskning viser, at for mange kalorier - især sukker - og stress kan forringe deres funktion. Resultatet? Du føler dig træt.

Stress øger cellernes energiforbrug med 60 procent. For lidt søvn påvirker også mitokondrierne negativt.

Psykologien spiller også ind: Hvis din hjerne ved, at du har en hård dag foran dig, kan den aktivere et energibesparende signal. Derfor kan du føle dig træt, selv om du har sovet godt - og omvendt føle dig frisk af godt nyhed.

Personlighed

Bautmans og Verbraecken forklarer også, at visse personligheder er mere trætte end andre. Det omfatter blandt andet de personer, der har svært ved at udtrykke følelser og holder dem inde. De kaldes 'type D-personligheder' og har oftere vedvarende træthed.

Træthed påvirkes også af sociale faktorer, modstandsdygtighed, arbejdspres og forholdsproblemer. Heldigvis kan du selv gøre noget, hvis du altid føler dig træt. Mindsk sukker og stress. Bevæg dig regelmæssigt - det støtter mitokondrierne og dæmper inflammation.

Men husk også at finde balance mellem aktivitet og hvile. Mange med travle liv forsøger at overkompensere med hård træning, men restitution og at skære ned på aktiviteter er også en del af vejen mod mere energi.

Anbefalet til dig