Ved at stå på en vibrerende plade - cirka på størrelse med en badevægt - kan du ifølge påstande overalt på sociale medier som TikTok tabe dig og opbygge muskler.
"Alt du skal gøre, er bare at hoppe op på denne vibrationsplade, og så gør den alt arbejdet for dig," siger en bruger blandt andet ifølge The Seattle Times.
At tilføje vibration til en træning er ikke noget nyt. Men ifølge eksperter er forskningen omkring, hvorvidt vibration har gavnlige sundhedseffekter, inkonsekvent. Og vibrationsplader er ikke billige - mange af dem koster faktisk flere tusindvis af kroner. Her er, hvad du bør vide.
Hvad gør vibration ved kroppen?
Vibration stimulerer muskelspoler - de receptorer, der hjælper med at styre, hvornår muskler trækker sig sammen og slapper af, lyder det fra Brad Schoenfeld, der er professor i træningsvidenskab ved Lehman College i New York.
Muskler trækker sig også sammen under træning, så det er logisk at tænke, at brug af en vibrationsplade ville trætte dem og ændre din fysik - især hvis du udfører øvelser på pladen. Men data, der viser, at vibration fører til muskelvækst eller fedttab, er sparsomme, siger Schoenfeld.
Vibration alene er ikke nok til at udfordre muskler eller hjerte-kar-systemet eller til at forbrænde mange kalorier eller fedt, siger Dr. Amy West, der er idrætslæge ved Northwell Health i New York. For det kræves modstandstræning og konditionstræning.
Personer, der er meget inaktive eller ude af stand til at motionere, kan teoretisk opleve små fysiske ændringer ved blot at stå på en vibrationsplade, siger Dr. Rekha B. Kumar, der er endokrinolog ved Weill Cornell Medicine. Men selv for disse personer vil resultaterne aftage uden kostændringer og motion.
En gennemgang fra 2019 af studier med 280 voksne viste, at vibration kan føre til et mindre fedttab, men ikke nok til at ændre kropssammensætningen betydeligt, siger Kumar.
Et andet mindre studie fra 2021 med ældre voksne viste, at vibration før styrketræning ikke var mere effektivt end udstrækning, når det kom til forbedring af muskelstyrke.
Findes der andre fordele?
Nogle studier antyder, at helkropsvibration kan have visse fordele, men forskningen er ikke stærk nok til at give anbefalinger til den generelle befolkning, siger Schoenfeld.
Det skyldes blandt andet, at vibrationsplader varierer meget - nogle vibrerer hurtigere og kraftigere end andre. Forskning anvender forskellige enheder, så det er svært at sige, hvilke indstillinger der er optimale for specifikke sundhedsmål, siger Rachele Pojednic, adjunkt i humanbiologi ved Stanford University.
1. Balance
At stå stabilt på en vibrationsplade kræver mere indsats end at stå på fast underlag og kan potentielt forbedre balancen over tid, siger West.
De fleste studier fokuserer på ældre eller personer med balanceproblemer. En gennemgang fra 2023 viste, at vibration faktisk kan hjælpe ældre med balancen, men flere studier er nødvendige.
2. Knoglestyrke
Begrænset forskning viser, at vibration kan hjælpe visse grupper- f.eks. kvinder efter overgangsalderen - med at forbedre knogletætheden.
Teoretisk giver det mening, da muskelsammentrækninger stimulerer knogleopbygning. Men ifølge fysioterapeut Julie Pohlad fra Mayo Clinic bør man ikke kun stole på vibrationsplader. Vægttræning, gang, løb og hop er mere pålidelige metoder.
3. Eksplosiv styrke
Teoretisk kan vibration forbedre samspillet mellem nerver og muskler, så musklerne aktiveres hurtigere - f.eks. til at hoppe højere. Men forskningen er for begrænset og inkonsekvent til at fastslå, hvilken mængde eller frekvens der skulle til.
Konklusion
Hvis en vibrationsplade motiverer dig til at træne, er der ikke nødvendigvis noget galt i at købe en, siger Pojednic. Men vær forsigtig med lovende påstande - en vibrationsplade alene vil ikke hjælpe dig med at nå dine trænings- eller vægttabsmål, siger West:
"I sidste ende kan disse ting bare ikke erstatte god kost og motion," siger hun.