Det invasive skadedyr møl er vokset hastigt frem i hele
landet det seneste årti. Og bestanden bliver kun større for hvert år, advarer skadedyrsekspert Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.
”Tofarvet frømøl er i kraftig vækst. I det sidste årti har vi i Rentokil udført 200 procent flere bekæmpelsesopgaver mod møl i danskernes hjem, hvor vi har oplevet en stigning i mølvæksten på 12 procent de seneste to år. Og kurven er ikke toppet endnu. Hver dag bringer danskerne møl med hjem fra supermarkedet uden at vide det. Pludselig er insekterne i alle hjemmets kolonialvarer såsom frø, nødder, mysli og melprodukter,” siger Claus Schultz fra Rentokil i en pressemeddelelse som Nyheder24 har modtaget på redaktionsmailen.
Det er umuligt at vide, om møllet har sneget sig med indenfor, når du kommer hjem fra indkøbsturen. For ægget er ikke større end et enkelt sukkerkorn, og det er sådan, invasionen starter. Det lille mølæg kan enten sidde inde i fødevaren eller i emballagens sprækker. Herefter bliver de til nyklækkede larver, der er gulhvide med et mørkebrunt hoved og mellem syv og 13 mm lang.
Larverne kravler op ad vægge og i loftet, hvor de gemmer sig i sprækker og hulrum. Efter et par uger forvandler de sig til flyvende møl, der er cirka en centimeter store, lysegrå på den forreste tredjedel og kobberrød med mørke plamager på den bagerste del.
Sådan får du bugt med den ubudne gæst
Tofarvet frømøl kan gøre stor skade på fødevarer, og de spreder sig hurtigt og effektivt, når de først kommet med hjem. For at behandle tofarvet møl skal du først finde epicenteret, som er den madvare, hvor mølinvasionen er opstået. Udviklingen fra æg til fuldvoksen tager kun 25 dage, og hunmøl kan lægge op mod 400 æg ad gangen. Hvis møl ikke bliver behandlet, kan der forekomme op til fire mølgenerationer på et enkelt år. Derfor er det helt essentielt at komme problemet til livs, inden det vokser sig stort.
”Generne fra tofarvet møl er betydelige. De gør skade på fødevarerne ved at gnave og tilsmudse fødevarerne med deres ekskrementer. Hvis man hurtigt sætter ind med behandling, vil der ikke umiddelbart ske nogen stor skade, men det er skadeligt at indtage møllets ekstrementer i større mængder,” siger Claus Schultz fra Rentokil.
Der findes tre tegn på, at man har fået besøg af møl, påpeger skadedyrsekspert Claus Schultz fra Rentokil; Møl flyver rundt i køkkenet eller andre steder i boligen, hvor de typisk er aktive i aftentimerne. Der er spind, larver eller voksne møl i kolonialvarer såsom frø, nødder, mel, ris, mysli eller lignende. Gulhvide larver sidder i loftet, i sprækker, ved loftslister eller øverst i skabe.
Rentokil har stor erfaring og succes med at bekæmpe møl i både private hjem og på arbejdspladser. Hvis man er i tvivl, om man har fået besøg af møl, kan man kontakte en skadedyrsbekæmper, der kan gøre en ende på de flyvende væsner.
Sådan forebygger og bekæmper du møl:
- Pak fødevarer og især kolonialvarer ordentligt ind i plastikbøtter med låg.
- Gennemgå kolonialvarer én gang om måneden og kig efter spindelvæv, da det er et tegn
på møl.
- Kom nødder, frø, mysli og lignende kolonialvarer i fryseren i 12 timer, da møl ikke kan
overleve frostgrader.
- Hvis man finder møl, skal man støvsuge i stedet for at vaske hylder af, da vand binder støv.
- Brug en insektspray, der indeholder pyrethrin.