Selvom ligestillingen har rykket sig markant gennem årene, tyder nye tal fra Danmarks Statistik på, at den traditionelle skik med, at kvinder skifter efternavn ved ægteskab, stadig står stærkt.
I 2024 skiftede 33.268 personer efternavn, og 70 procent af dem var kvinder. Det skriver Sn.
Sammenhæng med ægteskab
Ifølge Danmarks Statistik var de fleste af dem, der ændrede deres efternavn, mellem begyndelsen af 20’erne og starten af 40’erne – en aldersgruppe, der også ofte bliver gift.
To ud af tre personer i alderen 24 til 37 år, der fik nyt efternavn i 2024, blev også gift samme år. Dog er der ikke direkte undersøgt, om alle navneskift er en konsekvens af ægteskab.
Trods en stigende individualisering i samfundet har antallet af efternavneskift ligget stabilt de seneste ti år, hvilket tyder på, at traditionen fortsat holder ved.
Forandringer i fornavne
Det er dog ikke kun efternavne, der bliver ændret. Sidste år valgte 5.147 personer at skifte fornavn, og her var det igen kvinderne, der førte an. To ud af tre af dem, der ændrede deres fornavn, var kvinder.
Mange af skiftene skyldtes ændringer i stavemåden, mens andre valgte at forkorte deres navn eller tage et helt nyt.
For kvinder var den mest populære ændring fra Susanne til Sanne, hvilket 18 kvinder valgte. For mænd var det mest almindelige skift fra Rene til René, hvilket 29 mænd foretog.
Navnetrends i Danmark
Selvom mange vælger at ændre navn, er der stadig visse fornavne, der dominerer i befolkningen.
De mest udbredte fornavne i Danmark sidste år var Peter og Anne. I de yngste aldersgrupper er trends dog anderledes – William er det mest populære navn blandt drenge i alderen 1-19 år, mens Alma og Emma topper listen for piger.
Navneskift kan skyldes mange faktorer, men tallene viser, at traditioner stadig spiller en rolle i danskeres valg af efternavn – særligt for kvinder.