I dag er den forventede levetid for en dansker langt længere, end den var for bare få årtier siden.
På bare tre årtier er den forventede levealder steget med over fem år for både mænd og kvinder.
Det er blandt andet sket takket være medicinske landvindinger som vacciner, antibiotika og folkesundhedsforbedringer. Alligevel står spørgsmålet om, hvordan vi kan forlænge livet yderligere, stadig centralt.
Det er dog ikke kun et spørgsmål om at leve længe.
Forskere arbejder i stigende grad på at afdække, hvordan vi ikke blot kan leve længere, men også sundere i alderdommen.
Det skriver Dagensps.
Livsstilsvalg er en væsentlig faktor, når det kommer til levetid.
Sund kost, regelmæssig motion og stresshåndtering spiller en afgørende rolle for både det fysiske og det mentale helbred.
Derfor er der ifølge sundhedseksperter også en reducering i risikoen for alvorlige sygdomme som hjerteproblemer, psykisk sygdom og visse kræftformer at hente ved en livsstilsændring, samtidig med at de bidrager til et længere og bedre liv.
Genetikere gør store fremskridt
Ud over livsstilsfaktorer sker der store fremskridt inden for medicinsk forskning, som kan revolutionere vores evne til at bremse aldring.
Ifølge Fortune gør genetikere fremskridt der giver forhåbninger om, at folk ikke kun lever til de er 100, men at de også gør det med et godt helbred.
Præcisionsmedicin er et af de nye forskningsområder, hvor behandlinger skræddersys til individets genetiske og biologiske profil.
Det giver mulighed for at forebygge aldersrelaterede sygdomme, før de får alvorlige konsekvenser. Andrea Maier, en førende forsker på området, fortæller til det svenske medie, at hun ser dette som fremtidens medicin.
Kombinationen af sund livsstil og avancerede medicinske teknologier giver håb om, at folk i fremtiden kan opnå en høj alder uden at gå på kompromis med livskvaliteten.
Forskere begynder at se potentialet for, at mennesker ikke blot kan nå de magiske 100 år, men også bevare et godt helbred i mange af disse år. Det essentielle fokus forbliver dog at sikre, at de ekstra leveår også er fyldt med energi og sundhed.