Som efteråret sætter ind, og dagene bliver køligere, melder spørgsmålet sig: Hvornår er det egentlig tid til at tænde for varmen i hjemmet? Nogle venter måske så længe som muligt med at bruge energi på opvarmning, mens andre hurtigt tyer til radiatoren ved den mindste kulde.
Så hvordan ved du, hvornår det er tid til at varme boligen op? Svaret handler ikke kun om din komfort, men også om at beskytte dit hjem mod skader – og om at undgå skimmelsvamp.
Det skriver det tyske medie Utopia.
Hvornår bliver det for koldt indendørs?
Selvom din personlige kuldegrænse kan variere, anbefaler eksperter som Forbrugerrådet og det føderale miljøagentur, at temperaturen indenfor ikke bør falde under 16 grader Celsius.
Falder temperaturen længere ned, øger du nemlig risikoen for skimmelsvamp. Det er vigtigt at holde sig til de ideelle indendørstemperaturer: Stuen bør ligge på omkring 20 grader, soveværelset på 17 grader, og køkkenet omkring 18 grader. Når temperaturen dykker under disse niveauer, er det tid til at overveje opvarmning.
Guide til hvornår du skal tænde for varmen
Men hvad med udetemperaturen – hvornår skal den være så lav, at du skal skrue op for varmen? Det afhænger af, hvilken type bygning du bor i. Ifølge tyske CO2 Online er retningslinjerne følgende:
Urenoverede bygninger fra før 1977: Skru op ved 15-17 grader.
Delvist renoverede bygninger fra 1977-1995: Opvarmning ved 14-16 grader.
Bygninger fra 1995 og frem: Tænd for varmen ved 12-15 grader.
Lavenergihuse: 11-14 grader.
Passivhuse: 9-11 grader.
Disse tal er dog kun vejledende, og behovet kan være varierende, afhængig af renoveringsniveau og isolering.
Pas på både temperatur og fugt
Ud over at holde øje med temperaturen bør du også være opmærksom på luftfugtigheden i dit hjem. Bliver den for høj, øger du risikoen for skimmelvækst. Hold den omkring 50% for en sund og behagelig bolig. Ved at holde styr på både temperatur og fugtighed kan du sikre et behageligt og sundt indeklima – uden at bruge unødvendig energi.