Julens madtraditioner: Hvad spiser vi og hvorfor - bliv klogere her

Af: Mie M.B

|

08/11/2023

Retter serveret i dag stammer tilbage fra vikingerne

Mest læste i dag

Et julebord er ofte et overdådigt måltid med flere komponenter sammensat til det vi forstår som traditionel dansk julemad. Men hver enkelt del har faktisk sin helt egen historie og oprindelse, gradvist tilføjet og videreført gennem tiden. Fra yngste tradition til ældste gennemgår vi her et udvalg af hvad du finder i de danske hjem i juletiden.

Rødkålen

Som yngste deltager blandt retterne på julebordet er den søde, varme rødkål, der først blev tilføjet i 1902. Rødkålen spises med både flæskestegen, leverpostej og frikadeller og er helt utænkeligt at have på bordet. 

And

Anden er faktisk ‘fattigmandsmad’ og blev oprindelig kun spist af bondefamilier der ikke havde råd til gås tilbage i 1800-tallet. Grunden til at fattige familier spiste and, skyldes at gåsen var et betalingsmiddel til lensherrerne og derfor var for dyr for familien selv at spise.

Gås

Og nu vi er ved gåsen, så lad os få den på bordet med det samme. Gåsen var som sagt et betalingsmiddel til det øvre herskab og blev først rigtig populær i resten af samfundet i 1800-tallet. Hos de familier der ikke havde et stort komfur blev gåsen sendt til bageren for at blive tilberedt, hvilket vi også synger i julesangen ‘Sikken voldsom trængsel og alarm’ fra 1848: ‘Gåsen er til bageren sendt’. Det samme gjaldt flæskesteg, and og anden julemad der krævede mere ovenplads. Med tiden er anden så småt begyndt at vinde i popularitet over gåsen, men dog er gåsen stadig langt foran kalkunen hvad gælder valg af fjerkræ juleaften.

Flæskestegen

Og sylten, leverpostejen, blodpølsen, frikadellerne og finkerne. Ingen jul uden grisen. Som nok det mest alsidsige dyr er grisen til stede i alle former og farver på de danske juleborde og nok noget af det vi opfatter som klassisk julemad. Grisen kom til julebordet kort tid efter middelalderens krav om faste og fisk ophørte og er dermed en af de ældste madtraditioner vi har.

Risengrød

Som mange andre retter kom risengrøden som juleret også først til i 1800-tallet. Indtil da var grød ikke noget man betragtede som værdig føde for et julebord, da grød var fattigmandskost. Men da borgerskabet begyndte at bruge mælk og ris som base for grøden, da begyndte den at vinde frem over hele landet og har overlevet til den dag i dag. 

Sild

Som ældste julemad findes silden, torsken og andet fisk. At spise fisk til jul stammer helt tilbage fra vikingetiden, længe før der egentlig var noget, der hed jul. Vikingernes Yule blev fejret ved et stort fiskebord, og at spise fisk ved denne højtid overlevede helt indtil middelalderen, hvor det at spise fisk var lov under den strenge fastetid, der varede hele julen indtil d.25. december. I dag er det typisk kun sild i flere afskygninger vi sætter på julebordet.

Anbefalet til dig