Nyheder24.dk
Forside Livsstil Kan man koge det samme vand flere gange? Eksperter giver...

Kan man koge det samme vand flere gange? Eksperter giver klart svar

Kettle, Kitchen, Boil, Waterboiler, elkedel, vannkoker
Shutterstock

“Som tedrikker sørger jeg altid for, at…”

Lige nu læser andre

Hvis du drikker meget kaffe eller te, har du helt sikkert stillet dig selv spørgsmålet.

Når der er en sjat vand tilbage i elkedlen fra dagen før, er det så korrekt at hælde det ud, eller kan man blot varme det op igen?

Ifølge eksperter er svaret ganske ligetil, skriver det norske medie Forskning.

Ingen tvivl

Spørger man dem, der ved lidt mere end os andre, er der ingen grund til bekymring.

Når vandet koger, dræbes diverse bakterier, så det bliver sikkert at drikke vandet.

Læs også

Ifølge Solveig Langsrud, der er forsker ved Nofima, skal man blot være sikker på, at vandet var sikkert at drikke i første omgang.

Vandets sammensætning

Vand er ikke bare vand.

Det indeholder også mineraler og sporstoffer som calcium, magnesium, natrium og fluorid.

De er helt ufarlige i de små mængder, men kan med tiden give belægninger i kedler og kaffemaskiner.

Bor man i et område med meget kalk, kan man hurtigt genkende de hvide aflejringer i bunden af gryden.

Læs også

Professor i kemi ved NTNU, Hans Peter Heinrich Arp, understreger, at mineralerne blot bliver mere koncentrerede, når vandet koges gentagne gange.

Det kan godt påvirke smagen, men ikke sundheden.

Smag og aroma

En anden faktor er iltindholdet i vandet.

Når det koger, forsvinder en del af ilten, og det kan gøre vandet mere fladt i smagen.

For te- og kaffedrikkere kan det få betydning, da ilten medvirker til at trække aromaen bedre ud.

Læs også

“Som tedrikker sørger jeg altid for, at tevandet aldrig koger. Jeg får det op til 32 grader, før jeg bruger de,” lyder det fra Christian Vogelsang, der er forsker ved Norsk Institut for Vandforskning.

Ads by MGDK