Der er mange danskere, der gør det, men disse 10 fødevarer bør ikke opbevares i køleskabet, da det forringer deres evne til at holde sig.
Lige nu læser andre
Ikke alle fødevarer holder sig friske længere, når de opbevares i køleskabet. Nogle typer frugt og grøntsager bliver faktisk hurtigere dårlige af kulden.
Ofte placeres mad i køleskabet for at forlænge holdbarheden, men for visse produkter har kulden den modsatte effekt. Det gælder blandt andet for nedenstående fødevarer, der ifølge Chip hurtigere bliver dårlige i køleskabet
- Tomater: Mange opbevarer tomater i køleskabet, men fordi de indeholder meget vand, bliver de hurtigt smattede af kulden. I stedet bør tomater opbevares ved omkring 15 grader på et tørt sted.
- Citroner: Citroner stammer fra varme egne og bør derfor ikke opbevares i køleskabet, hvor de ikke kan modne ordentligt. De holder sig bedst på et tørt sted, hvilket for eksempel kan være i en kælder.
- Kartofler: Kartofler bør heller ikke opbevares i køleskabet. Kulden får dem til at udvikle en sød smag og blive rynkede. Opbevar dem i stedet et tørt og luftigt rum.
- Avocadoer: For at kunne spise avocadoer, skal de være modne og bløde. I køleskabet afbrydes modningsprocessen, så de bør opbevares ved stuetemperatur.
- Løg: Løg trives ikke i køleskabet, da det er for koldt og fugtigt. De bør i stedet opbevares køligt, tørt og mørkt – eksempelvis i en kælder. Det samme gælder desuden for hvidløg.
- Bananer: Mange vælger at placere deres bananer i køleskabet, men kulden gør, at de hurtigere får brune pletter. De bør i stedet opbevares ved stuetemperatur.
- Brød: Selvom brød mugner langsommere i køleskabet, tørrer det hurtigt ud og mister smag. Kulden trækker fugten ud af brødet. Opbevar det hellere ved stuetemperatur i en brødkasse eller en stofpose. Har du overskud, kan du fryse det ned i portioner og riste det efter behov.
- Kaffe: Kaffe optager fugt og lugte fra omgivelserne – især i køleskabet. Det får kaffen til at klumpe og miste aroma. Den bør opbevares køligt, tørt og mørkt i en lufttæt beholder.
- Basilikum: Den sarte krydderurt tager skade af kulde, og bladene bliver hurtigt slatne og mørke. Stil i stedet stilken som en buket i et glas vand ved stuetemperatur – så holder den sig frisk længere.
Udnyt køleskabet rigtigt
Det er ikke kun, hvilke fødevarer du opbevarer, der betyder noget – også hvor i køleskabet de står, gør en forskel, skriver det tyske ernæringsinstitut Bundeszentrum für Ernährung.
Nederst, lige over grøntsagsskuffen, er temperaturen lavest. Her bør du placere frisk kød, fisk og andre hurtigt fordærvelige varer.
Læs også
En hylde højere oppe er temperaturen lidt højere, hvilket er ideelt for mælk, yoghurt, kvark, ost og pålæg. Disse produkter bør ikke stå i døren, da temperaturen svinger meget, hver gang køleskabet åbnes.
Hylderne i døren er den varmeste del af køleskabet og egner sig bedst til smør, margarine, drikkevarer og saucer, der ikke kræver stærk køling. Grøntsagsskuffen er derimod mildere og let fugtig, hvorfor den er perfekt til grøntsager som gulerødder, kålroe, fennikel og salat.
Fjern altid emballagen, klip toppen af gulerødder og kålroe, og læg grøntsagerne løst i en kasse eller i et fugtigt klæde. På den måde holder de sig friske meget længere.