Det er nok de færreste, der har et stort kendskab til kålroen.
Selvom mange før har spist den, er den ikke en integrereret del af særligt mange danskeres kost.
Og det er en fejl, hvis man skal tro det tyske medie Oekotest, der har sat sig for at undersøge grøntsagens mange fordele.
Kålrabi er først og fremmest en alsidig grøntsag, som er værd at stifte bekendtskab med, især når den er i sæson - som den er i øjeblikket.
Selvom den kan købes året rundt, er den på sit bedste fra maj til oktober.
Den findes i både grønne og lilla varianter, og er særligt populær for sin milde, let nøddeagtige smag, som adskiller sig fra andre kåltyper, der kan være meget kraftige i smagen og trumfe andre komponenter i maden.
Men udover at smage godt, så er der mange sundhedsmæssige grunde til, at man bør give sig hen til roen.
Det lave kalorieindhold, der fremkommer da en stor del af grøntsagen består af vand, gør kålrabi til et sundt valg.
Samtidig er den fyldt med vitaminer som A, B, C og E, samt mineraler som kalium, magnesium, calcium og jern. En interessant detalje er, at kålrabi også indeholder selen, et vigtigt sporstof for kroppen, som blandt andet spiller en rolle i kroppens kamp mod kræftceller.
Sådan tilbereder du kålroen
Råt eller kogt?
Det er et spørgsmål, mange stiller sig, når de tilbereder kålrabi.
Rå kålrabi er sprød og frisk og bevarer flest næringsstoffer, men den kan også koges, så den er lettere at integrere i retter. Ved at koge den hel og derefter skrælle den, bevares mange af grøntsagens vigtige næringsstoffer.
Og glem ikke bladene! De er rige på protein og kan bruges i salater eller andre retter.
Når du køber kålrabi, er det en god idé at se efter friske, grønne blade. Det er et tegn på, at knolden er frisk og saftig. Kålrabi kan opbevares i op til en uge i køleskabet, og for længere holdbarhed kan den pakkes i en fugtig klud eller fryses efter blanchering.
For de, der har en køkkenhave, er kålrabi desuden nem at dyrke.
Den kræver lidt plads, men trives godt i de danske haver og kan plantes fra marts eller april.