Næsten alle danske køkkener har dem: Nu kan populære pander blive forbudte

Af: Lucas Andreas

|

19/02/2024

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Panderne er i skufferne i mange danske køkkener.

Lige nu læser andre også

Pander er et uundværligt redskab i ethvert køkken, anvendt til en bred vifte af madlavningsopgaver fra stegning og sautering til pandekagebagning. Materialerne varierer fra støbejern og rustfrit stål til non-stick belægninger som teflon, hver med sine fordele. Støbejernspander er kendt for deres varmebevarelse og holdbarhed, mens non-stick pander gør madlavningen og rengøringen lettere.

Valget af pande afhænger ofte af madlavningsteknik og personlige præferencer, samt sundhedsmæssige og miljømæssige overvejelser.

Men det kan nu være slut for nogle pander.

Teflon-stegepander, der har været en fast del af mange danske køkkener på grund af deres non-stick egenskaber, står nu over for en mulig udfasning. Årsagen er bekymringer omkring indholdet af PFAS-stoffer, også kendt som "evige kemikalier", som er blevet forbundet med en række alvorlige sundhedsrisici. Disse per- og polyfluoralkyl-stoffer, der giver pandernes glatte overflade, er under skærpet opmærksomhed fra EU's side med et potentielt forbud i sigte.

Det skriver startsiden

PFAS-stofferne, der har været anvendt i diverse produkter siden 1940’erne, er berygtede for deres langsomme nedbrydning i både miljøet og menneskekroppen, hvilket har ført til deres udbredte tilstedeværelse globalt. Forskning har vist, at eksponering for visse PFAS-stoffer kan føre til kræft, leverskader, og en række andre alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Dette har sat PFAS-stofferne i søgelyset som et betydeligt miljø- og folkesundhedsproblem.

EU overvejer nu et omfattende forslag, der potentielt kan indføre restriktioner eller et totalt forbud mod brugen af over 10.000 PFAS-stoffer. Dette forslag, som er fremsat af Tyskland, Holland, Danmark, Sverige og Norge, står over for en grundig vurdering af Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) og kan markere et afgørende skridt mod strengere regulering af den kemiske industri i EU.

Det er værd at bemærke, at risikoen ved PFAS i teflonpander primært opstår, hvis panden bliver ridset, hvilket kan føre til, at PFAS-partikler frigives til maden. Derudover kan teflonpander, der opvarmes til over 260 grader, afgive skadelige kemikalier til luften, hvilket yderligere forstærker sundhedsrisikoen.

Forbrugere, der er bekymrede over brugen af PFAS-holdige produkter, opfordres til at overveje alternativer, såsom køkkengrej fremstillet af kulstofstål, der ikke indeholder disse problematiske stoffer. Med udsigten til et muligt EU-forbud, må producenter af teflonpander og andre PFAS-holdige produkter begynde at lede efter sikrere alternativer for at imødekomme fremtidige reguleringer.

Anbefalet til dig