Påsken er nu gået på hæld, og der er blevet spist et hav af æg rundt omkring i de danske hjem.
Hvis du er blandt dem, der har kogte æg tilovers fra påskefrokosten, så har du måske også tænkt over, hvor længe de egentlig kan holde sig.
Det giver mediet Gotowanie nu er svar på.
Ifølge de seneste anbefalinger fra FDA (US Food and Drug Administration) er korrekt opbevaring vigtig, når det kommer til holdbarhed:
"Efter tilberedning skal æg opbevares i køleskab."
De anbefaler videre at hårdkogte æg skal skaffes af vejen efter en uge, og at retter med æg i sig bør spises inden for 3-4 dage.
Men hvordan afgør man, om et æg stadig er godt?
Det er dog ikke altid datoen, der afgør æggets skæbne.
Temperaturen i køleskabet spiller en kritisk rolle og bør være omkring 4 grader. Det frarådes at opbevare æg i køleskabsdøren, da de konstante temperaturudsving kan gøre fordærvelsesprocessen hurtigere.
En hurtig lugt- og synstest kan ofte afsløre, om ægget stadig er spiseligt, da et friskt æg har kun en meget svag lugt, mens et dårligt æg lugter både stærkt og ubehageligt.
Desuden kan æggets fysiske tilstand også give værdifulde ledetråde om dets friskhed.
Hvis æggeblommen klæber til skallen, eller hvis ægget er usædvanligt nemt at pille, kan det indikere, at ægget har været opbevaret for længe.
Smagen er den sidste indikator; hvis ægget smager usædvanligt eller ubehageligt, bør det kasseres.