Da vi lever længere, er risikoen for kognitiv tilbagegang også blevet større. Selvom hukommelsestab er en naturlig del af aldring (det starter faktisk allerede omkring 30-års-alderen), kan man med små ændringer forsinke processen i hjernen.
The Guardian spurgte en række neurologer om deres bedste råd til at holde hjernen sund - også i alderdommen.
"At lære noget nyt holder hjernen skarp," lyder det.
Hvordan holder man hjernen skarp?
En sund livsstil er vigtig (motion, at undgå rygning og spise sundt og varieret), men ifølge flere neurologer hjælper disse syv vaner også:
1. Stå på ét ben
Balancetræning som at stå på ét ben er afgørende, siger Faye Begeti fra Oxford University Hospitals.
"Det forbedrer balancen - som bliver vigtigere med alderen - og stimulerer produktionen af stoffer, der beskytter hjernecellerne. I kombination med styrketræning kan det bremse kognitiv tilbagegang, selv hos personer med demens," lyder det fra Begeti.
2. Sørg for god søvn
Selvom forskningen endnu ikke fuldt forstår søvnens rolle, er der voksende bevis for dens betydning for hjernen, siger Richard Davenport, der er neurolog og formand for den britiske neurologforening.
"Under søvn får hjernen mulighed for at 'rense op' og nedbryde skadelige proteiner, som ellers kan føre til sygdomme som Alzheimers," lyder det.
3. Spis middelhavskost
Vælg middelhavskost, siger Begeti, da han mener, at denne kost kan have stor indflydelse på hjernens helbred.
"Brug olivenolie i stedet for smør, og spis regelmæssigt fed fisk for omega-3, som har positiv effekt på hjernen. Er du vegetar eller veganer, så tag B12-vitamin," lyder det.
4. Reducér stress
Afslapning er lige så vigtigt som aktivitet. Langvarig stress øger risikoen for kognitiv tilbagegang og demens, siger Thomas Solomon fra University of Liverpool.
"Pas på dine hjerneceller - men lad være med at stresse, hvis du ikke gør alt perfekt," siger Begeti.
5. Lav noget for dig selv
Et sundt sind kræver aktiviteter ud over arbejdet, siger neurolog og forfatter Suzanne O'Sullivan. Hobbyer og interesser uden præstationspres holder hjernen fleksibel og engageret, hvorfor det hele derfor ikke skal gå op i arbejde.
6. Invester i dine relationer
Sociale relationer er afgørende. Også online kontakt har vist sig at være gavnlig i dette henseende, siger O'Sullivan.
"Forskning antyder, at midaldrende, som er aktive på sociale medier, har lavere risiko for demens," lyder det fra Begeti:
7. Udfordr din hjerne
"Lær noget nyt - det holder hjernen aktiv," siger Solomon.
At lære musik eller et nyt sprog aktiverer hjerneområder, vi sjældent bruger. Musikudøvere har lavere risiko for kognitive lidelser. Det kræver indsats, især med alderen, men det er det værd.
Professor i neurologi, Richard Restak (83 år), træner sit sind dagligt ved at lære ét nyt ord om dagen og føre liste over dem, så han kan genlæse dem, hvis hukommelsen svigter.