Ny Kina app boomer: Billig, men pas nu på!

Af: Mie M.B

|

13/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er flere ting at overveje, når man handler kinesisk

Mest læste i dag

For et par år siden var det app’en Wish, der blev advaret imod. Fejl og mangler i produktet, skrammer ved ankomst, forkerte størrelser, ringe kvalitet og mange andre ting var galt ved de produkter, der blev sendt fra Kina til Danmark i stride strømme. De billige priser, den (nogle gange) gratis fragt og det specielle udvalg fik mange til at downloade app’en og benytte sig af de attraktive produkter, men der gik ikke længe før en shitstorm mod Wish hærgede landet og blotlagde alle firmaets sorte punkter: Giftige kemikalier, sorte fragtpriser, højt CO2 aftryk, dårlig kundeservice mm. 

Wish gik derfor af mode, men noget tyder på at danskerne ikke er færdige med at købe billige kinavarer. Temu: Shop som en milliardær, en helt ny shoppingapp, har placeret sig som den mest downloadede app pr. dags dato med over 100 millioner downloads på verdensplan. App’en reklamerer med gratis levering overalt, eksklusive tilbud og bredt udvalg indenfor alle kategorier. Noget tyder dog på, at vi blot ser ind i en Wish 2.0 version.

I Italien har en forbrugerorganisation Altroconsumo købt 28 forskellige produkter på Temu og deres konklusion på oplevelsen var, at pris og kvalitet unægtelig hang sammen.

“Det er ærgerligt, at det ikke kun er priserne, der er lave, men frem for alt kvaliteten af de varer, der sælges på platformen,” skriver organisationen i deres konklusion på eksperimentet. 

Mangler og sikkerhedsfarer til trods så vidner det ikke om at vi som forbrugere er afskrækkede.  Det er dog ikke kun det enkelte produkt vi som forbrugere skal have in mente når vi handler kinaproduceret. Christina Boustrup, Kina-ekspert, er overrasket over at de mange advarsler mod at handle på Kina-apps ikke afskrækker flere fra at handle der.

“Man kan undre sig over, hvordan det kan vokse med raketfart, når Kinas image bare er gået ned ad bakke i de seneste år med negativ omtale af overvågning, menneskerettigheder, det politiske system, deres venskab med Rusland og alt muligt andet. Alligevel downloader folk bare kinesiske apps i ét væk. Dét er interessant,” fortæller hun til Avisen Danmark.

Kina er de seneste år blevet et land, man holder ekstra meget øje med både på den politiske scene såvel som i forhold til verdens klimamål. Deres betydning for den samlede verdens sundhed er markant og deres indflydelse på vores købsvaner samt vores afhængighed af deres teknologi stiller os i en utrolig skrøbelig situation, såfremt en krise skulle opstå. 

Bent Jensen, topchef i sønderjyske Linak, udtaler:

“Verden er blevet dybt afhængig af Kina. Det er dumt, dumt, dumt. De sidder på de vigtigste råvarer til elbiler og meget andet. De sidder på de vigtigste teknologier. Det er skræmmende. Og hvem har lært dem det? Det har vi selv.”

Anbefalet til dig