På rekordkurs: Så mange penge har danskerne på kontoen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danskerne er rigtig glade for at spare op, og deres bankindlån er på et rekordhøjt niveau.

Mest læste i dag

Danskerne har tilsyneladende ikke planer om at stoppe med at sætte penge i banken. Ifølge nye tal fra Nationalbanken steg danskernes samlede opsparing i banken nemlig med cirka ni milliarder kroner i februar, selvom samfundet slog dørene op.

Derudover viser nye tal fra Danmarks Statistik, at forbrugertilliden var på et meget lavt niveau i marts. Faktisk befandt det sig på det laveste niveau siden 2008. Det vidner om, at danskerne mener, at det er en rigtig god idé at lade deres penge stå i banken for tiden.

At danskerne vælger at holde på pengene og sætte dem på en opsparingskonto, er ikke uvante scener i tider, der er præget af økonomisk utryghed. Hvad mange danskere dog ikke er opmærksomme på er, at deres opsparing hele tiden mister købekraft.

Derfor er det heller ikke positivt, at danskerne i 17 måneder i træk har haft samlet mere end en billion kroner stående i banken. Én ting er, at disse penge bliver ædt op af negative renter, men noget helt andet er, at de mister købekraft. Det skriver Finans.

Dette har medført, at Forbrugerrådet Tænk nu efterlyser bedre oplysning om konsekvenserne af inflation.

"Jeg kan godt savne, at der blev gjort noget mere ud af at fortælle opsparerne, at deres opsparing hele tiden mister købekraft, ved at de fik oplyst afkast og rente efter inflation. I megen kommunikation fra banker og pensionsselskaber er inflationen ikke fremtrædende, men den har i virkeligheden fået enorm stor betydning for, om det kan betale sig at spare op," siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, ifølge Finans.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at danskerne generelt er velpolstrede, hvorfor det manglende forbrug ikke skyldes mangel på penge. Derimod viser tallene, at danskernes nettoformue (inkl. aktier, pension og bolig) i gennemsnit var på 2,1 millioner kroner pr. dansker i 2021.

Samtidig er den gennemsnitlige formue steget med 328.000 kroner i forhold til 2020, hvorfor den gennemsnitlige dansker altså er blevet rigere under pandemien.

Anbefalet til dig