Så lidt kød bør du spise om ugen - det er meget mindre, end du tror

Af: Alberte B. C.

|

22/04/2025

Livsstil
Foto: Privat
Foto: Privat
Så lidt kød må du spise, hvis planeten skal overleve.

Lige nu læser andre også

Du står foran køledisken, og to kyllingebryst virker som en helt almindelig ugeportion.

Men ifølge ny forskning fra DTU er det faktisk mere, end planeten burde bære.

Helt præcist 255 gram fjerkræ eller svinekød – det er grænsen for, hvad én person bør spise på en uge, hvis vi skal holde os inden for de planetære bæreevner.

Det er konklusionen i et nyt studie udgivet i Nature Food, hvor DTU-forskere har undersøgt, hvordan vores kost påvirker jordens ressourcer.

Ifølge Caroline H. Gebara, postdoc på DTU Sustain og hovedforfatter, er det ikke kun mængden af kød, men særligt typen, der tæller.

Oksekød og lam ligger helt uden for de bæredygtige rammer. Allerede små mængder sender belastningen på planeten over stregen.

Til gengæld viser beregningerne, at diæter med fisk, æg, ost og lyst kød kan være både sunde og bæredygtige – hvis man i øvrigt spiser grønt og varieret.

Forskeren peger desuden på, at mange mennesker har svært ved at forstå, hvad det egentlig vil sige at spise "mindre" kød.

Derfor har forskergruppen forsøgt at gøre det mere konkret og håndgribeligt med et tal, som man let kan relatere til i hverdagen – 255 gram fjerkræ eller svin svarer eksempelvis til cirka to kyllingebrystfileter.

Forskerne håber, at de nye tal gør det nemmere at navigere i en mere bæredygtig hverdag – uden at man skal vælge mellem klima og livskvalitet.

En bæredygtig kost behøver nemlig ikke være sort-hvid. Der er plads til både kød og kærlighed til klimaet – bare i de rette mængder.

Anbefalet til dig