Folk er som bekendt forskellige: Nogle insisterer på et rent håndklæde hver dag, mens andre ikke engang kan huske, hvornår håndklædet sidst så en vaskemaskine.
Men hvad er egentlig det bedste at gøre? Skal man virkelig smide håndklædet til vask, efter at det er blevet brugt få gange, eller er det bare en unødvendig luksus?
Det spørgsmål har det hollandske medie Radar forsøgt at svare på.
Dit håndklæde er nemlig ikke bare blødt og behageligt – det er også et paradis for bakterier. Det tykke tekstil suger effektivt vand, og medmindre det tørrer hurtigt, skaber det en fugtig oase for bakterier.
Når du tørrer dig efter et bad, efterlader du desuden hår, døde hudceller og sæberester på håndklædet, hvilket gør det endnu mere attraktivt for disse mikroorganismer.
Mikrobiolog Marcel Zwietering fra Wageningen University forklarer, at bakterier kan dele sig hvert 15.-20. minut, når forholdene er optimale. Det betyder, at der efter en almindelig arbejdsdag kan være op til en million nye bakterier på dit håndklæde.
Derfor er det vigtigt at hænge håndklædet udstrakt, så det tørrer hurtigt og derved undgår at blive en bakteriebombe.
Men hvor ofte skal man så vaske sit håndklæde? Ifølge en undersøgelse blandt indbyggere i Amsterdam bruger omkring 35% deres håndklæde mere end fem gange, før det ryger i vasketøjskurven. Men biologer er ikke helt enige i den praksis. De anbefaler i stedet, at man smider håndklædet til vask, efter det er blevet brugt 3 gange.
Så næste gang du er i tvivl, om du bør smide håndklædet til vask, kan du have ovenstående i tankerne. Hvis håndklædet er blevet brugt 3 gange, kan det være fornuftigt at tage et nyt i brug.