Skægkræ er blevet et stigende problem i danske hjem, og det er ikke kun private boliger, der lider. Aarhus Universitetshospital er blandt de steder, hvor de små insekter er blevet opdaget. Ifølge Thomas Simonsen, seniorforsker ved Naturhistorisk Museum Aarhus, stammer skægkræ fra en ukendt oprindelse, men de findes nu over hele verden, hvor mennesker er til stede. Det fortæller TV 2 Østjylland.
Skægkræ er kendt for deres karakteristiske lange "skæg" – kraftige børster omkring ansigtet – og deres præference for at opholde sig indendørs, især i varme og relativt tørre forhold. De trives i moderne boliger med god isolation og lav fugtighed. Faktisk er der nogen, der mener, at tilstedeværelsen af skægkræ kan være et tegn på et "godt" hus, netop fordi de ofte findes i velholdte bygninger.
Disse insekter er om natten aktive og kan ofte ses, når man tænder lyset om morgenen, hvor de hurtigt skynder sig væk. Skægkræ lever af dødt organisk materiale som madrester, bøger og pap. De har en speciel sammensætning af bakterier i tarmene, som gør dem i stand til at fordøje cellulose, hvilket findes i blandt andet papir og planter.
Skægkræ er kendt for at sprede sig hurtigt, især gennem transportemballage som papkasser, som ofte bliver en ubevidst transportvej for insekterne, når vi bringer nye ting ind i hjemmet. Tobias Bro, skadedyrstekniker ved Pestibus Skadedyrssikring, forklarer, at firmaet flere gange om ugen bliver kaldt ud til bekæmpelse af skægkræ. Bekæmpelsen sker ved hjælp af ædegift, som insekterne spiser og hurtigt dør af.
For at undgå skægkræ anbefales det at holde hjemmet rent og opbevare pakker fra nettet udenfor. Skadedyrsteknikeren rådgiver også at behandle kufferter med sprøjtegift for at forhindre, at skægkræ følger med hjem fra rejser.