Et studie har afsløret, at kosten kan have stor indflydelse på, hvorvidt et barn bliver nærsynet eller ej.
Lige nu læser andre
Et nyt studie, offentliggjort i British Journal of Ophthalmology, viser, at en simpel ændring i kosten kan være med til at forebygge udviklingen af nærsynethed hos børn. Ændrede kostvaner spiller ifølge forskningen en afgørende rolle.
Ifølge undersøgelsen kan indtaget af omega-3-fedtsyrer være nøglen til at beskytte børns øjensundhed. Tidligere forskning har allerede vist, at fødevarer rige på omega-3 kan fremme sundheden generelt og reducere risikoen for hjertekarsygdomme, demens og endda kræft.
Studiet viste, at børn med et lavere indtag af omega-3 havde større sandsynlighed for at udvikle synsproblemer relateret til nærsynethed.
“Omega-3 fremstår som en potentiel kostrelateret beskyttende faktor mod udvikling af nærsynethed,” forklarede lægen Jason Yam, der var en af undersøgelsens medforfattere.
Sådan hjælper kosten med at forebygge nærsynethed
Læs også
Undersøgelsen viste desuden, at indtag af mættede fedtstoffer – som smør, palmeolie og visse typer forarbejdet mad – kan øge risikoen for nærsynethed. Studiet omfattede over tusind børn i alderen 6 til 8 år.
Resultaterne viste, at en fjerdedel af børnene allerede var nærsynede, og at dette var relateret til mangel på næringsstoffer som omega-3. Samtidig viste 25 procent af børnene en øget aksial øjenlængde, der ofte forbindes med nærsynethed, og som kunne kobles til lavt omega-3-indtag.
Højere indtag af omega-3 viste sig at hænge sammen med en mindre aksial længde, hvilket reducerer risikoen for nærsynethed. Studiet viste også, at graden af nærsynethed var værre hos de børn, der havde det laveste indtag af omega-3-rige fødevarer.
Forskerne understreger, at der er behov for yderligere studier for at identificere andre faktorer, der kan spille en rolle ud over manglen på omega-3. De peger desuden på, at omega-3 kan fremme blodgennemstrømningen til øjnene, hvilket støtter en sund udvikling af øjeæblet.
Omega-3-rige fødevarer, der kan hjælpe mod nærsynethed
Læs også
Omega-3-fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer, som er ‘essentielle for kroppen, men som vi kun kan få gennem kosten’, forklarer ernæringsekspert Joana Pinho i et opslag på det sociale medie Instagram.
“Disse næringsstoffer har en stærk antiinflammatorisk effekt, støtter hjernens funktion og spiller en central rolle i kroppens vækst, udvikling og reparation,” tilføjer hun.
Derudover ‘understøtter de det kardiovaskulære system, forebygger diabetes og neurodegenerative sygdomme’, siger hun. Med dette i baghovedet har hun delt en liste med ti omega-3-rige fødevarer:
- Laks
- Tun
- Sardiner
- Krabbe
- Rejer
- Spinat
- Broccoli
- Svampe
- Hørfrø
- Chiafrø