Det kan ofte være en kamp at komme ud af sengen om morgenen, og mange danskere kender alt for godt til lyden af en lidt for insisterende alarm. Men det kan faktisk skyldes, at de ikke får nok søvn, fortæller Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger.
Det skriver B.T.
De nye anbefalinger, der dækker alle aldersgrupper, peger på, at voksne mellem 18 og 65 år bør sigte efter 7-9 timers søvn hver nat for optimal sundhed og trivsel. "Søvn er afgørende for, at vi trives og har det godt," forklarer Maja Bækgaard Jørgensen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen. Hun fremhæver, at det er bekymrende, at "tre ud af ti voksne sover mindre end 7 timer i døgnet."
Søvnmangel er ikke kun et problem hos voksne, men også blandt unge. For unge mellem 14 og 17 år anbefales endda op til 10 timers søvn. Det tyder på et særligt behov for at adressere de unges søvnvaner, som ofte forstyrres af sengetidsskærmbrug.
Statens Institut for Folkesundhed har indsamlet data, som viser, at den gennemsnitlige voksen i 2023 sov 7 timer og 12 minutter hver nat.
Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger er et forsøg på at skærpe bevidstheden om vigtigheden af god søvn, som er "en meget vigtig ressource," ifølge Jørgensen. Hun tilføjer, at "søvnlængden kan blive trængt, fordi den måde, vi har indrettet samfundet på, kan medvirke til, at man vælger at sove mindre for at kunne nå sine mål eller for at undgå at gå glip af noget på skærmen."
Retningslinjerne er ikke blot anbefalinger; de er en opfordring til at prioritere sundhed gennem bedre søvn, hvilket kan have en markant indflydelse på folkesundheden.
Spædbørn 0-3 måneder: 14-17 timer
Spædbørn 4-11 måneder: 12-15 timer
Småbørn 1-2 år: 11-14 timer
Børn 3-5 år: 10-13 timer
Børn 6-13 år: 9-11 timer
Unge 14-17 år: 8-10 timer
Voksne 18-64 år: 7-9 timer
Voksne 65 år og derover: 7-8 timer