Tænk dig om inden du tager til bageren: Disse rundstykker kan være kræftfremkaldende

Af: Alberte B. C.

|

23/01/2025

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvorfor rundstykker kan være mere skadelige, end du tror

Lige nu læser andre også

De fleste af os har nok nydt duften af friskbagte rundstykker om morgenen.

Men måske er der en mørkere side ved denne praktiske løsning, som mange af os ikke tænker over.

Ifølge eksperter fra CHIP gemmer der sig nemlig flere sundhedsrisici i de populære bagte rundstykker.

En af de store syndere er de tilsætningsstoffer og fremstillingsmetoder, der bruges i produktionen.

"Rullerne fremmer diabetes og hjerte-kar-sygdomme," lyder det fra eksperter, der advarer om brugen af hvidt mel.

Dette kan fremkalde inflammatoriske processer i kroppen og forstyrre tarmfloraen, hvilket kan have langtidskonsekvenser for vores helbred.

Kræftfremkaldende stoffer og skjulte tilsætningsstoffer

Når rundstykkerne bliver bagt ved høje temperaturer, kan der dannes akrylamid – et stof, som anses for at være kræftfremkaldende.

Derudover opstår såkaldte Advanced Glycation End Products (AGE’er), der kan øge risikoen for kroniske inflammatoriske sygdomme som type 2-diabetes og gigt.

Ifølge IMD-laboratoriet i Berlin kan disse forbindelser også forstyrre kroppens metaboliske processer.

Det stopper dog ikke her.

Mange bagte rundstykker indeholder unavngivne tilsætningsstoffer som fosfater, der øger optagelsen af aluminium i kroppen.

Dette kan ifølge eksperter føre til øget risiko for sygdomme som Alzheimers.

Krav om bedre regulering

Professor Detlef Schuppan peger også på, at hurtig fremstilling af dejen kan fremme allergier, idet mange reagerer på specifikke enzymer i bagværket.

Eksperter opfordrer nu EU til at tage et grundigt kig på de mange tilsætningsstoffer for at sikre bedre beskyttelse af forbrugernes sundhed.

Bagte rundstykker kan virke som en hurtig løsning, men konsekvenserne for sundheden kan være større, end man først skulle tro.

Anbefalet til dig