Dødelig delikatesse: Denne spise kan slå dig ihjel

Af: Liva H.

|

01/10/2024

Mad
Foto. Shutterstock
Foto. Shutterstock
Spiser du nogen af de nævnte i artiklen, kan det få fatale konsekvenser.

Lige nu læser andre også

Madlavning er en kunst, hvor smag og præsentation spiller en stor rolle – men hvad hvis et forkert snit eller en fejl i opskriften kan være livsfarligt?

Rundt om i verden findes der fødevarer, som ikke bare kræver dygtighed, men også ekstrem præcision for at undgå alvorlig sygdom eller i værste fald død.

Fra sjældne delikatesser til hverdagsmadvarer, som mange af os har i vores køkken, kan manglende forsigtighed i tilberedningen føre til katastrofale konsekvenser.

Her er otte af verdens farligste madvarer, hvor forkert tilberedning kan koste dig livet. Ser du en af nedenstående madvarer indgå i din ret, bør du derfor være ekstra opmærksom og kende risikoen ved at spise dem.

1. Fugu (Japansk kuglefisk)

Fugu er en japansk delikatesse, men den er også kendt for at være dødelig, hvis den ikke tilberedes korrekt.

Fisken indeholder tetrodotoxin, en neurotoksin, som er op til 1.200 gange mere giftig end cyanid.

Et forkert tilberedt måltid fugu kan lamme motoriske nerver og føre til dødelig åndedrætsstop. Japanske kokke skal gennemgå flere års uddannelse for at få lov til at tilberede fugu, men trods det dør der stadig folk hvert år af fugu-forgiftning.

2. Ackee-frugt

Ackee er Jamaicas nationalfrugt, men den kan være livsfarlig, hvis den spises før den er fuldt moden. Umoden ackee indeholder hypoglycin, en gift, der kan forårsage voldsom opkastning og i værste fald føre til koma eller død.

Ackee-frugten skal åbne sig naturligt på træet, før den er sikker at spise, og kun den cremede frugt omkring frøene kan spises – resten er giftigt.

3. Sannakji (levende blæksprutte)

Denne koreanske delikatesse består af levende blækspruttes tentakler, der stadig bevæger sig, når de serveres.

Selvom det kan virke som en eventyrlig spise, kan de sugende tentakler sætte sig fast i ganen eller halsen og forårsage kvælning. Hvert år dør flere mennesker af at spise sannakji på grund af denne fare.

4. Hákarl (Islandsk fermenteret haj)

Hákarl er en islandsk specialitet, hvor grønlandshajkød fermenteres i flere måneder for at fjerne toksiner. Råt grønlandshajkød indeholder høje niveauer af urinstof og trimethylaminoxid, som er giftige for mennesker. Hvis kødet ikke er korrekt fermenteret, kan det medføre alvorlige symptomer som opkastning, kramper og i ekstreme tilfælde død.

Anbefalet til dig