Mandelmælk er en plantebaseret drik lavet af mandler og vand, og den er ofte tilsat calcium og D-vitamin. Det er et godt alternativ til komælk, men dens næringsindhold er anderledes og kan give bivirkninger for nogle mennesker.
1. Betændelse
Nogle mærker af mandelmælk indeholder et tilsætningsstof kaldet carrageenan. Dette emulgatorstof kommer fra tang og bruges til at stabilisere fødevarer og forhindre, at indholdet skiller.
Studier på området viser, at indtagelse af store mængder carrageenan kan give betændelse i fordøjelseskanalen og føre til mavesmerter og andre symptomer.
At drikke en lille til moderat mængde mandelmælk medfører ikke et for højt indtag af carrageenan, skriver Verywell Health.
2. Fordøjelsesproblemer
Mandelmælk er en forarbejdet fødevare, som ofte indeholder tilsætningsstoffer som carrageenan, gummi og konserveringsmidler. Disse stoffer anses generelt for at være sikre, medmindre de indtages i store mængder dagligt.
Et højt indtag af carrageenan kan forstyrre tarmens sundhed og føre til fordøjelsesproblemer som:
Mavebesvær
Kvalme
Forstoppelse
Men du skal drikke meget store mængder mandelmælk dagligt, før det bliver et reelt problem.
3. Øget risiko for kroniske sygdomme
Færdiglavet mandelmælk findes både med og uden tilsat sukker. De sødede versioner kan indeholde meget sukker, hvilket øger risikoen for flere kroniske sygdomme som:
Diabetes
Fedme
Hjertesygdomme
Sød mandelmælk indeholder mange kulhydrater og sukker, og den er derfor ikke egnet til personer med diabetes. Vælg usødet mandelmælk for at undgå bivirkninger forbundet med for meget sukker.
4. Alvorlige risici for spædbørn
Mandelmælk er ikke egnet til spædbørn og børn under 12 måneder. Babyer har brug for modermælk eller modermælkserstatning for at dække deres ernæringsmæssige behov.
Mandelmælk indeholder ikke de næringsstoffer, som er nødvendige for vækst og udvikling, og det kan desuden ende med at hæmme kroppens evne til at optage jern.
Mandelmælk indeholder få kalorier og meget lidt fedt og kan ikke erstatte modermælk eller modermælkserstatning. Tal med dit barns læge, hvis du ønsker alternativer til mejeriprodukter.
5. Mangel på protein
Selvom mandler er rige på protein, indeholder et glas mandelmælk meget lidt protein, da drikken hovedsageligt består af vand. Sammenlignet med komælk har mandelmælk cirka 8 gange mindre protein pr. portion.
Protein er vigtigt for muskelopbygning, hudens sundhed og hormonproduktion. En proteinrig kost kan også hjælpe med at forebygge vægtøgning. Hvis du er gået over til mandelmælk fra komælk, kan det være nødvendigt at supplere med ekstra protein i din kost.
Hvem bør undgå mandelmælk?
Mandelmælk er et sikkert alternativ til komælk for mange, men ikke for alle. Undgå mandelmælk, hvis:
Du har en nøddeallergi: Mennesker med allergi over for mandler kan få livstruende reaktioner af mandelmælk.
Du er under 1 år: Mandelmælk dækker ikke spædbørns ernæringsmæssige behov.
Du har en kronisk sygdom: Personer med diabetes eller andre kroniske sygdomme bør undgå sødet mandelmælk på grund af det høje sukkerindhold.