Ekspert med advarsel: Denne grillfavorit indeholder kræftfremkaldende stof

Af: Liva Høyberg

|

17/05/2024

Mad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange holder af at grille, men vidste du at mange grillfavoritter faktisk indeholder et kræftfremkaldende stof?

Mest læste i dag

Sommeren er højsæson for grillaftener, og pølser er ofte en fast del af menuen.

I gennemsnit indtager hver dansker 44 pølser årligt, og mange af dem spises netop i løbet af sommermånederne.

Michael René, der er ekspert i fødevarekemi, advarer dog mod én bestemt ingrediens, når du køber pølser til grillen, køleskabet eller fryseren.

Det skriver B.T

Michael anbefaler nemlig at du undgå konserveringsmidlet E250, også kendt som natriumnitrit. Det er desværre almindeligt anvendt i mange pølser der sælges i supermarkederne.

Undersøgelser fra Fødevarestyrelsen viser, at natriumnitrit kan danne nitrosaminer, som er kendt for at være kræftfremkaldende.

"Selvom producenterne påstår, at de anvender det i ikke-skadelige mængder, kan E250 over tid potentielt have skadelige virkninger," forklarer Michael René.

Han undgår selv E250, selvom han bemærker, at det er udfordrende, da det findes i mange produkter.

Anvendes ikke kun i pølser

Natriumnitrit anvendes ikke kun i pølser, men også i mange typer kødpålæg.

Selvom der i Danmark er fastsat grænser for, hvor meget nitrit der må være i fødevarer, råder Michael René stadig til at undgå stoffet.

Producenterne bruger det primært for at forebygge botulisme, også kendt som pølseforgiftning, som er en sjælden, men alvorlig tilstand, der kan forårsage synsforstyrrelser, åndedrætsproblemer og lammelser.

Desuden hjælper natriumnitrit giver nemlig kødet en mere indbydende farve.

Når det gælder valg af pølser, anbefaler Michael René at vælge økologiske eller ferske pølser, som typisk er fri for konserveringsmidlet.

For at sikre en sundere grillsæson råder han til at fravælge pølserne og i stedet grille friskt kød som koteletter, bøffer og kylling. Han nævner også at der er også masser af grøntsager, som egner sig fantastisk til grilning.

"Så længe det ikke brændes på, er der gode grillmuligheder for både vegetarer og veganere," tilføjer Michael René.

Fakta om natriumnitrit

Natriumnitrit er et kemisk salt med den kemiske formel NaNO2. Det er almindeligt anvendt som et konserveringsmiddel og farvestof i mange forarbejdede kødprodukter, herunder pølser, bacon, og pålæg.

Det primære formål med at bruge natriumnitrit til fødevarer, er at forhindre væksten af bakterier.

Natriumnitrit bidrager også til at bevare kødets røde farve, hvilket gør produkterne mere tiltalende for forbrugerne. Når det bruges i kødprodukter, reagerer natriumnitrit med kødets naturlige kemikalier og hjælper med at forhindre oxidation af fedt. Det forlænger desuden holdbarheden og forbedrer smagen.

Nitrosaminer er kendt for at være kræftfremkaldende i dyreforsøg, hvilket har ført til anbefalinger om at begrænse indtagelsen af fødevarer, der indeholder natriumnitrit.

Anbefalet til dig