Det udskældte stof kan købes rent og det bliver oftest brugt som smagsforstærker til supper, bouillon, fisk, kød med mere. E621 er flittigt brugt i asiatisk mad især, som bidrager til kødsmagen, også kaldet umamismagen, i maden. Man kan ligeledes finde stoffet i dagligvarer fra fødevarefabrikker såsom chips og andre snacks, færdigretter med kød eller køderstatninger, dressinger, supper eller andre ting som producenterne ønsker at smagsforstærke. Der kan være e621 i en lang række fødevarer, som ikke er nævnt ovenover, så husk at tjekke varedeklarationen, hvis du er overfølsom over for det.
Umamismagen skal helst komme fra madvarer med en mere gennemtrængende kompleks smag såsom soja, ost, fisk og kød. Det anbefaler ernærings- og husholdningsøkonom Karina Kyhn Andersen, som udtaler til Samvirke.
"Bruger man altid den samme fødevare til at bidrage med en bestemt grundsmag, vil madens smag komme til at opleves ens og kedelig over en periode. Det tredje krydderi kan bruges en gang imellem, ligesom alle andre fødevarer."
E621 er mistænkt for at fremkalde sygdomme
E621 er blevet gjort til syndebuk for at fremkalde symptomer som migræne samt en række andre sygdomme. Tilsætningsstoffet forbindelse således til sygdomme og/eller symptomer som depression, koldsved, tørst, kvalme, angstanfald og hyperaktivitet.
I sjældne tilfælde kan det fremkalde Kwoks syndrom. Første tilfælde af Kwoks syndrom opstod, da kinesiske restauranter brugte store mængder af e621 i deres mad. Syndromet bliver betegnet som 'kinesisk restaurant-syndrom, men kendes bedre som Kwoks syndrom. Dr. Robert Ho Man Kwok var en amerikansk læge, som i 1968 opdagede sammenhængen mellem de forskellige symptomer og indtagelsen af E621.
En tidligere undersøgelse, som blev offentliggjort i 2008, blev 752 raske mennesker undersøgt til et forsøg med e621. De 752 raske mennesker blev tilfældigt udvalgt fra tre forskellige landsbyer i det nordlige og sydligere Kina. De fleste af disse respondenter var selvforsynende og brugte derfor ikke forarbejdede fødevarer. Undersøgelsen viste, at de kinesere, som derefter havde indtaget tilsætningsstoffet e621 vejede markant mere. Konklusionen fra forskerne var, at indtagelse af stoffet e621 kunne være forbundet med en større chance for at blive overvægtig uafhængigt af den daglige fysiske aktivitet hos den enkelte respondent. Andre undersøgelser viser desuden, at indtagelse af smagsforstærkeren forstyrrer de hormoner, som normalt fortæller os at vi er mætte. Det skriver mediet The Guardian.
Kan det simpelthen være stoffets evne til at få maden til at smage bedre, der bevirker, at vi ikke kan stoppe med at spise?
Udskældt på et for billigt grundlag?
Nye undersøgelser har vist, at sammenhængen ikke er så tydelig som tidligere vist. I dag mener man, at man kun kan fremkalde sygdomme ved indtagelse af større mængder af stoffet. Det kan være svært at indtage så store mængder e621 at man bliver syg af det, hvis man spiser normalt og varieret.
Smagsforstærkeren har gennem tiden været meget udskældt, men det er en godkendt vare gennem officielle fødevaremyndigheder. Dette er med til at blåstemple produktet og der er derfor ingen grund til, at skulle undgå stoffet. Det tredje krydderi er udelukkende bestående af en aminosyre, som også findes i næsten alle grøntsager. Faktisk er e-mærket en garanti for, at stofferne er tjekket og ikke udgør nogen videre sundhedsfare.
Hvor stammer fra stoffet fra?
Stoffet blev oprindeligt produceret af tang, men bliver i dag fremstillet af soja, hvede eller særlige bakterier. Smagsforstærkeren er i sin egen smag ikke noget at råbe hurra for, men det forstærker smagen af krydderier og kød. Stoffet har sin oprindelse i Asien, men har i takt med den løbende globalisering flyttet sig til resten af verdenen gennem de forskellige trends af madvaner. E621 forekommer i dag i de fleste produktionsfremstillede madprodukter såsom kød- og fiskeretter og i forskellige saucer. Tilsætningsstoffet bidrager til umanismagen. Umami betyder lækker på japansk.
Erstat smagsforstærker med naturlige råvarer
Smagsforstærkeren står ikke alene som et stof uden alternativer. Det er nemlig en mulighed at bruge naturlige råvarer, som kan være med til at give en god smagsoplevelse. Ved at bruge de naturlige produkter kan man opfylde det samme behov med en god og fyldig oplevelse. I stedet for at bruge kunstig smagsforstærker kan man bl.a. bruge
- Citrus
- Krydderier
- Krydderurter
- Løg (hvidløg, forårsløg, porre mm.)
- Svampe
- Nødder
- Tomat
- Fedtstof (olie, smør mm.)
Naturlige ingredienser er nemme at bruge til at fremkalde smag i sin madlavning i stedet for at tilsætte e621 som smagsforstærker.
Det er som altid et valg, du bør tage som forbruger. Idet stoffet er godkendt og gennemtestet, bør det ikke give anledning til nogen videre sundhedsfare.