Der har længe været en fortælling om, at kulhydrater er usunde, og selvom et overdrevet indtag af dette makronæringsstof kan være skadeligt, er det en essentiel del af en balanceret kost.
Dog er mange af de brød, vi ser på supermarkedernes hylder, ultraforarbejdede og kan have et højt indhold af salt, fedt og andre skadelige tilsætningsstoffer. Det kan derfor være svært at finde ud af, hvilken type brød der er den bedste og sundeste at købe.
Men der findes en meget populær type brød med få ingredienser, hvilket gør den ideel, hvis man forsøger at skære ned på ultraforarbejdede fødevarer - og det smager også godt.
Surdejsbrød, som er blevet en trendy favorit verden over, er blevet udråbt som en af de 'sundeste' brødtyper, man kan spise. Det indeholder typisk kun få ingredienser og ingen tilsætningsstoffer - især hvis man selv bager det - og det er derfor et godt valg, hvis man ønsker at begrænse sit indtag af ultraforarbejdede fødevarer (UPF).
Det er også venligt mod maven og kan hjælpe kroppen med lettere at regulere blodsukkeret samt fremme fordøjelsen, skriver mediet SurreyLive.
Sundhedsfordele ved surdejsbrød
Du har sikkert hørt, at fermenterede fødevarer er gode for din tarmflora. Surdej er én af disse, da det bygger på naturligt forekommende gær og bakterier for at få brødet til at hæve.
Noget af dette går tabt under bagningen, men polyfenoler - plantebaserede forbindelser - forbliver, og de fungerer som en vigtig energikilde for vores tarmmikrobiom, ifølge BBC Good Food.
Fermenteringen i surdejsstarteren kan også nedbryde nogle af de kulhydrater og proteiner, der findes i korn, hvilket gør brødet lettere at fordøje.
Det har også et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at stivelsen optages langsommere i kroppen end ved andre brødtyper, hvilket gør det nemmere at styre blodsukkeret.
Sådan laver du surdejsbrød
Selvom man kan finde surdejsbrød i de fleste supermarkeder, er det også ret nemt at bage det selv. Du skal blot sætte et par dage af til at lave en starter (den levende kultur i brødet), som derefter blandes med de øvrige ingredienser.
Starteren vil fortsætte med at vokse og være aktiv, så længe du fodrer den, hvilket betyder, at du kan bage mange brød ud af én portion.
Du kan finde flere opskrifter på surdejsbrød online, men det er vigtigt at husek, at tålmodighed er vigtig i processen, da det tager tid, før dejen er klar.
Hvor meget surdejsbrød bør man spise?
Ifølge eksperter fra British Heart Foundation laves surdejsbrød ofte med hvedemel frem for fuldkorn, selvom der findes fuldkornsvarianter.
Hvis du spiser hvidt surdejsbrød, bør du være opmærksom på, at det indeholder mindre kostfibre, så det kan være en god idé at vælge fuldkornsudgaven, hvis det er muligt.
Det er også nyttigt at være opmærksom på saltindholdet i surdejsbrød, da det nogle gange kan være højere end forventet. Men som med alt andet, er det fint at nyde i moderate mængder.