Jordbær befinder sig altid i toppen af den årlige 'Dirty Dozen'-liste fra Environmental Working Group, som viser de fødevarer, der sandsynligvis indeholder flest pesticider.
Selvom mange er opmærksomme på det, er de fleste også nødt til at indrømme, at de ikke er særlig grundige med at vaske jordbær, før de bliver spist - det bliver som regel bare en hurtig skylning under rindende vand.
Det er da også en effektiv metode til at fjerne snavs og nogle pesticider, siger Changmou Xu, der er lektor i fødevareforarbejdning ved University of Illinois Urbana-Champaign og medlem af Institute of Food Technologists' frugt- og grøntsagsafdeling.
"Men det fjerner muligvis ikke alle pesticidrester," forklarer Xu. Hans metode til at fjerne snavs og pesticider fra jordbær er dog overraskende enkel.
Hvorfor du skal vaske dine jordbær
Der er flere grunde til, at jordbær er på 'Dirty Dozen'-listen. De har tynd hud og vokser lavt på jorden, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at absorbere pesticider. De tiltrækker også skadedyr og er udsat for svampeinfektioner.
"Jordbær høstes flere gange i løbet af sæsonen og kræver gentagne pesticidbehandlinger for at beskytte mod skadedyr, hvilket øger risikoen for pesticidrester på frugten," siger Xu.
Den bedste måde at vaske jordbær på
"Den bedste måde at vaske jordbær på er at lade dem trække i rent vand i et par minutter. Hvis du ønsker det, kan du tilsætte lidt klar eddike eller bagepulver, og derefter skylle dem grundigt med frisk vand for at fjerne smagen af eddike eller bagepulver," siger Xu.
Til en eddikeblanding skal du blande cirka 1/2 kop destilleret klar eddike med én kop vand. Lad jordbærrene trække i et par minutter og skyl dem derefter grundigt under rindende vand, inden du spiser dem.
"Eddike er sikker, fødevaregodkendt, nem at bruge og har naturlige antibakterielle egenskaber," forklarer Xu.
Du kan også rense dine jordbær i bagepulver. Xu anbefaler at opløse et par teskefulde bagepulver i en stor skål med vand.
"Bagepulveropløsningen har normalt en pH-værdi på omkring otte til ni, hvilket gør den let basisk. Denne milde alkalinitet kan hjælpe med at neutralisere sure pesticidrester på jordbærrene," siger Xu.
Uanset hvilken metode du bruger, skal du sørge for at skylle bærrene grundigt efter iblødsætning for at fjerne eventuelle rester og undgå bismag.