Inden du skal grille med drengene: tjek at dit udstyr er i orden

Mad
Foto: Shutterstock
Mange tænker nok at gasgrillen først og fremmest skal rengøres når den kommer ud af vinterdvalen, men det allervigtigste er faktisk at tjekke slangen mellem gasflasken og brænderen. Dette for at undgå læk og i værste fald brand.

Lige nu læser andre også

Gummislanger bliver dårligere med alderen, og bør skiftes hvert andet år. Hvordan grillen er opbevaret kan også indvirke på, om du skal skifte slangen ud tidligere.

”Gummislangen på de grill, der sælges her til lands, laves af en type gummi der kan tåle op til 30 minusgrader, så selv om grillen har stået ude hele vinteren betyder det ikke, at den nødvendigvis skal skiftes. Disse slanger indeholder dog en større andel naturgummi end PVC-slanger, som gør at de bliver mere sårbare overfor sollys. Derfor er det vigtigt at tjekke slangen for utætheder før du begynder at grille i år, siger Jonathan Lorentzen, salgschef for grill i Elgiganten.

Se efter sprækker og bobler

Den første test af gummislangens tilstand er bøjetesten. Har slangen tydelige sprækker eller krakelering når du bøjer den, så skal den udskiftes. En nem måde at kontrollere gummislangen for utætheder er at bruge pensel og opvaskemiddel. Bland to dele opvaskemiddel med en del vand, og pensel slange og koblinger med blandingen. Tænd så for gassen så der bliver tryk i slangen. Er slangen eller koblingerne ikke helt tætte vil der dannes små bobler der hvor gassen siver ud.

Hvis slangen er utæt, så skal den skiftes ud. For de fleste grillmodeller der sælges er det muligt at købe løse slanger og koblinger, så en defekt slange ikke nødvendigvis betyder, at du skal købe en helt ny grill.

Undgå fedtbrand

Mange grillbrande er egentlig fedtbrande, noget der kommer sig af, at grillen ikke er ordentligt rengjort. Gammelt fedt i bunden af grillen kan antænde og begynde at brænde.

”Når du griller bøffer, koteletter og andet kød med højt fedtindhold kan det hænde, at der kommer små flammer, og det er helt normalt. Men opstår der flammer som du ikke har kontrol over, så skal du lukke låget og slukke for gassen. For en sikkerheds skyld kan du også frakoble gasbeholderen og flytte den et stykke væk fra den brændende grill,” foreslår Jonathan Lorentzen fra Elgiganten.

Brande i gasgrill er heldigvis sjældne, og med lidt forhåndsregler er det trygt og godt at grille med gas.

Tjekliste for sikker brug af gasgrill:

  • Tjek gummislangen mellem brænder og gasflaske. Lav bøje- og bobletesten
  • Placer grillen mindst én meter fra brændbart materiale som vægge, buske og møbler
  • Hav altid låget åbent når du fyrer op i grillen
  • Placer gasflasken et stykke væk når du griller – den skal ikke stå i lagringsrummet under grillen
  • Kobl gasbeholderen fra når grillen ikke er i brug
  • Rengør grillen for at undgå fedtbrand
  • Beskyt grillen med overtræk for at undgå rust og snavs

Anbefalet til dig