Står du med en pose spirende kartofler og tøver, fordi du ikke kan bestemme dig for, om de skal i skraldespanden, eller om de skal tilberedes? Så er du ikke alene: Det er et almindeligt dilemma i mange køkkener. Her er en lille vejledning til, hvad du kan gøre.
Det skriver det tyske medie Merkur.
Kartoflen er en rodfrugt med mange fordele, idet den er rig på vitaminer, mineraler og planteprotein. Men, de indeholder også glykoalkaloider, naturlige giftstoffer, som findes i skrællen, og som normalt er harmløse.
Problemet opstår, når kartoflerne begynder at spire. Under spiring producerer de solanin, en type glykoalkaloid, som kan være skadelig.
Forsikringsselskabet AOK forklarer, at solaninindholdet stiger betydeligt i spirende kartofler, især i grønne områder og i selve skuddene. Men det betyder ikke nødvendigvis, at alle spirende kartofler skal kasseres.
Hvis spirerne er små og få, er risikoen for sundhedsskadelige effekter lille. Spirer under en centimeter i længde kan simpelthen skæres væk, og resten af kartoflen kan bruges sikkert. Hvis spirerne er længere, eller hvis skrællen er misfarvet, er det sikrest at smide dem ud.
For at forhindre kartofler i at spire anbefales det at opbevare dem på et køligt, mørkt og tørt sted. Korrekt opbevaring kan forlænge kartoflernes friskhed og forhindre, at de begynder at spire.