Ny opdagelse gjort om broccoli: Har disse store effekter

Af: Lucas Andreas

|

26/03/2024

Mad
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det har længe været velkendt, at broccoli er sundt.

Mest læste i dag

Selvom, at grøntsager indgår i rigtig mange af vores måltider, kan de ofte komme til at spille andenviolin til kød. På trods af det er der dog en god nyhed angående en grøntsag, broccoli, som er en vinder i mange danske hjem.

En ny opdagelse bringer nemlig broccoli ind i rampelyset med potentialet til at revolutionere vores syn på den grønne supergrøntsag.

Det skriver NRK.

Forskere har nemlig fundet en naturlig forbindelse i broccoli, kaldet sulforaphane, der ikke blot har potentiale til at forebygge slagtilfælde, men også forbedre effekten af eksisterende behandlinger. Denne bemærkelsesværdige forskning, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet ACS Central Science, har allerede vakt interesse hos den medicinske verden.

Det hele begyndte med et australsk forskerteam, der udførte laboratorieeksperimenter med målet om at identificere naturlige forbindelser, som kunne mindske dannelsen af blodpropper.

Sulforaphane skilte sig ud, ikke kun fordi det forekommer naturligt i broccoli, men også på grund af sin evne til at øge succesraten for opløsning af blodpropper i forbindelse med medicin.

I dyreforsøg fandt forskerne, at kombinationen af sulforaphane og den traditionelle medicin vævsplasminogenaktivator forhøjede succesraten for behandling med op til 60 procent, uden de blødninger, som ofte ses ved blodfortyndende medicin.

Den norske overlæge, Hanne Ellekjær, finder opdagelsen interessant, ikke mindst fordi sulforaphane allerede er en del af vores daglige kost. "Undersøgelsen er eksperimentel, men viser, at stoffet kan hæmme blodplader, som er en væsentlig bestanddel af blodpropper, der forårsager slagtilfælde," siger Ellekjær, som også påpeger, at selvom udviklingen inden for slagtilfældebehandling har været positiv, kan forøget forbrug af grøntsager som broccoli bidrage yderligere til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

Mens forskerne er begejstrede for deres fund, understreger de behovet for yderligere forskning for at bekræfte resultaterne hos mennesker.

"Vi er endnu ikke sikre på, om en diæt med meget broccoli alene vil være nok til at reducere risikoen for slagtilfælde, men det er noget, fremtidige undersøgelser kan se på," lyder det fra forskerteamet. Dette åbner op for spændende perspektiver i forhold til hvordan naturlige kostelementer kan spille en større rolle i forebyggelsen og behandlingen af alvorlige helbredstilstande.

Anbefalet til dig