Pinsen er lige rundt om hjørnet: Her er årets 'pinsefisk'

Af: Liva Høyberg

|

10/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I forbindelse med pinsen, der traditionelt fejres med pinsefisk, har Danmarks Fiskehandlere i samarbejde med biskop Ulla Thorbjørn Hansen fra Roskilde Stift udnævnt én særlig fisk til Årets Pinsefisk 2024.

Mest læste i dag

Det skriver FødevareDanmark

Årets Pinsefisk er en forholdsvis ny madtradition i dansk kultur, der fejrer forskellige danske sæsonfisk og fremhæver betydningen af det fælles måltid.

I år er det Havkatten, der får æren.

Havkatten, også kendt som "havets ulv" eller "koteletfisk," er trods sit imponerende hoved og skræmmende tandsæt en fremragende råvare.

Under dens truende ydre skjuler sig et næsten benfrit, hvidt og saftigt kød med en sødlig og forholdsvis mild smag, hvilket gør den til en udsøgt spise.

Biskop Ulla Thorbjørn Hansen forklarer valget af fisk i pinsen med fisken som et gammelt kristent symbol, baseret på det græske ord for fisk; som på græsk staves ἰχθύς,

Fakta om havkatten

Havkatten, videnskabeligt kendt som Lophius piscatorius, er en fascinerende fiskeart, der har nogle unikke træk og levevis.

Her er nogle fakta om fisken:

Havkatten er let genkendelig på sit store, flade hoved og sin brede mund, hvilket giver den et noget uhyggeligt udseende.

Den har lange filamenter, der strækker sig fra dens mund, som den bruger til at lokke bytte tættere på. Havkatten findes primært i Atlanterhavet og Middel

Havkatten er en mester i camouflage. Den graver sig ned i sandet med kun sine fangarm-lignende filamenter og øjne synlige. Disse filamenter bruges som lokkemad til at narre intetanende bytte som fisk og krebsdyr til at komme tættere på, hvorefter havkatten hurtigt kan gribe og fortære dem.

Denne rovfisk lever primært af andre fisk og større havdyr, som den overrasker og fanger med sin hurtige og kraftige kæbe.

Opskrifter med Havkat

Anbefalet til dig