Den er lige nu i fuld sæson i køkkenhaven. Men selvom den udenpå ser helt perfekt ud, så kan den milde squash i sjældne tilfælde gemme på noget langt farligere end de fleste aner – og det afsløres i smagen.
Squash er blevet fast inventar i hverdagsmad, netop fordi den er let, sund og passer til det hele. Grøn, alsidig og fast inventar i alt fra pastaretter til bagværk. Men selv den mest tilforladelige grøntsag kan vise tænder. Og når den gør det, er det med det samme ud af munden og ned i skraldespanden.
Forklaringen ligger i et bitterstof, som går under navnet cucurbitacin. Det dannes kun sjældent i squash, men når det sker – typisk på grund af genetiske mutationer eller kontaminerede frø – er resultatet en grøntsag, der smager skarpt, metallisk og ekstremt bittert. Og det kan få alvorlige konsekvenser. Det fortæller Welltica baseret på info fra Fødevarestyrelsen.
Fødevareeksperter advarer om, at selv en enkelt mundfuld af en sådan squash kan give mavekramper, opkast, diarré og generelt ubehag – symptomer der kan vise sig allerede inden for få timer. Og nej, det hjælper ikke at koge, bage eller grille den. Bitterheden overlever alt.
"Smager squashen bittert, metallisk eller krads, skal man spytte det ud og smide resten ud," lyder anbefalingen.
Den bedste metode til at undgå ubehag er altså overraskende lavpraktisk: Smag på en rå bid squash, inden den blandes i retten. Den normale, milde smag betyder grønt lys – alt andet betyder stop.
Ingen grund til panik, men endnu mindre grund til at ignorere kroppens advarselssignaler.