Avocado er blevet en fast bestanddel i mange danske hjem og kan nydes på mange forskellige måder – til morgenmad, frokost eller blot som snack.
Lige nu læser andre
En af de mest populære måder at spise avocado på er ved at skære den i skiver og lægge dem på ristet brød, som derefter bliver toppet med forskellige ingredienser.
Det smager lækkert, men der er ofte en del avocado til overs, som skal gemmes til senere. Det er vigtigt at opbevare den korrekt, ellers bliver skiverne hurtigt brune og smattede. Det skriver Express.
For at undgå dette problem – og mindske madspild – anbefaler eksperter at pakke skåret avocado ind i husholdningsfilm, da det hjælper med at bremse bruningsprocessen og holder frugten frisk længere.
Når avocado først er skåret, bliver den let brun på grund af et naturligt enzym kaldet polyphenol oxidase, som reagerer med ilt. Men denne proces kan bremses med korrekt opbevaring.
Skåret eller most avocado kan holde sig grøn i mindst to dage, hvis den pakkes ind i film. Det begrænser dens kontakt med luft, hvilket er den primære årsag til misfarvningen. Ved at pakke skiverne tæt ind, skabes en beskyttende barriere, som reducerer mængden af ilt, der når frugtkødet.
Læs også
“Hvis målet er at forhindre oxidationen af avocado, er husholdningsfilm et godt valg. Det er måske ikke 100 % effektivt, og engangsplastik er en miljømæssig udfordring, men det er en hurtig og nem løsning,” skriver hjemmesiden Food Matters.
“Pak blot avocadoen tæt ind i husholdningsfilm – og det er vigtigt, at det gøres stramt. Ønskes et mere bæredygtigt alternativ, kan en genanvendelig bivokspapir-wrap bruges.”
Metoden fungerer også godt til guacamole. Når den opbevares, skal husholdningsfilmen trykkes helt ned på overfladen af dippen i en skål eller beholder, så al luft fjernes. Det holder guacamolen frisk i flere dage.
Det anbefales desuden at lægge den indpakkede avocado i en lufttæt beholder og placere den i køleskabet. Den kolde temperatur hjælper med at bevare farven ved at hæmme de enzymer, der forårsager bruningen.
Vil man sikre endnu mere friskhed, kan man dryppe lidt citronsaft eller limesaft over avocadoen, inden den opbevares. Disse frugter indeholder citronsyre, som fungerer som antioxidant og hæmmer enzymet polyphenol oxidase, der er ansvarligt for, at avocadoen bliver brun i kontakt med ilt.
Læs også
Ved at pensle frugtkødet med citron- eller limesaft skabes en barriere, der hjælper med at holde avocadoen grøn og frisk – selvom det kan ændre smagen en smule.
“Hvis avocadoen allerede er skåret, er det bedst at bruge en beholder til opbevaring. Men i stedet for det tilhørende låg, skal du dække beholderen med plastfilm og sørge for, at filmen er i direkte kontakt med avocadoen uden luftlommer,” siger eksperterne hos Real Simple.
“Det forhindrer ilt i at komme ind og misfarve det lysegrønne frugtkød,” slår de også fast.