Den værdifulde svamp er kendt for sin stærke aroma, kødlignende tekstur og jordagtige smag. Den serveres på fine restauranter over hele Japan, ofte i supper, med ris eller grillet over trækul serveret med salt.
Svampene med den skyhøje pris findes i vilde fyrretræsskove, hvor de skal håndplukkes af erfarne sankere. På grund af deres brunlige farve blander de sig perfekt med efterårets løv, hvilket gør dem svære at finde. Forsøg på at dyrke matsutake kunstigt har været forgæves, da svampene kræver et symbiotisk forhold til røde fyrretræer, og desuden er de er ekstremt følsomme over for vejrforandringer.
Det skriver Oddity Central.
Mens nogle typer af matsutake kan købes for omkring 700 kr. pr. kilo, kan den japanske udgave koste op til ti gange så meget. Den japanske matsutake-svamp, der kaldes "skovens diamant," er dermed den dyreste svamp i verden og kan koste op til omkring 6800 kr. pr. kilo.
Japanske købere kan identificere de ægte matsutake-svampe takket være en lov, der kræver, at importerede svampe vaskes rene for jord, mens de japanske forbliver med deres naturlige udseende.
En af grundene til de skyhøje priser er svampenes knaphed. Over de sidste 70 år er den årlige høst faldet med hele 95 procent. Denne nedgang skyldes flere faktorer, inklusive en invasiv orm, der truer svampenes naturlige habitat. Matsutake-svampene kan derudover kun høstes én gang om året, i september eller oktober, hvilket gør dem til en sæsonbestemt delikatesse.