19-årige Jonathan drak energidrik: Det var starten på et sandt helvede

Af: Lucas Andreas

|

17/05/2024

Nyheder
Foto: Raluca Grigore / Shutterstock.com
Foto: Raluca Grigore / Shutterstock.com
Han advarer nu andre unge om koffeinforbruget.

Lige nu læser andre også

Koffeinforbruget blandt unge er eksploderet i de seneste år, og det skyldes særligt det stigende forbrug af energidrik, der breder sig.

Ifølge DTU Fødevareinstituttets undersøgelse drikker 27% af de 10-35-årige energidrikke mindst én gang om måneden.

Drenge/mænd i alderen 15-26 år drikker flest energidrikke, idet knapt hver anden indtager energidrikke mindst én gang om måneden.

Og det er ikke helt ufarligt. En af de unge, der har mærket konsekvenserne af dette høje forbrug, er 19-årige Jonathan Ridderseth fra Norge.

Det fortæller Dagbladet.

Jonathan begyndte at indtage energidrikke som en del af sin daglige rutine, især i forbindelse med sine besøg i fitnesscentret.

Fredag den 10. maj havde han dog en oplevelse, der fik ham til at advare andre mod de potentielt farlige virkninger af koffein. Efter en nat med dårlig søvn startede han dagen med en Monster-energidrik til morgenmad.

Senere på dagen, under sin træning, købte han to "pre-workout shots", som indeholder koffein, og toppede det hele med en Red Bull, da smagen af de første drikke var dårlig.

Efter cirka en halv time i fitnesscentret begyndte Jonathan at føle sig dårlig. Hans puls steg, han fik koldsved, kvalme, voldsomme mavesmerter og hovedpine. Han forsøgte at kaste op uden held og begyndte at få trækninger og spasmer. "Jeg blev bange og tænkte 'Åh, nu har jeg taget for meget'. Det var virkelig en skræmmende oplevelse," fortæller han.

Panisk kontaktede han sin mor, som kørte ham til skadestuen, hvor han blev diagnosticeret med koffeinforgiftning og overvåget i tolv timer.

Ifølge norske sundhedsmyndigheder kan symptomer på akut koffeinforgiftning opstå ved indtagelse af 500 til 600 milligram koffein om dagen. Jonathan havde indtaget omkring 1.240 milligram den dag.

Jonathan advarer nu andre unge mod at undervurdere farerne ved højt koffeinindtag. "Mit budskab er, at du skal passe på mængden af koffein, du drikker. Det er meget nemt at glemme, at det faktisk er faretruende store mængder," skriver han på Facebook. Han mener, at koffein er blevet alt for normaliseret blandt unge, der ofte drikker energidrikke som om det var sodavand, uden at være klar over konsekvenserne.

Ifølge DTU oplever 42% af dem, der indtager energidrikke, har oplevet bivirkninger som søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken.

Jonathan håber, at hans oplevelse kan være en advarsel til andre om at være mere opmærksomme på deres koffeinindtag og dets potentielt farlige virkninger.

Anbefalet til dig